Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Alle westerns oppervlakkig? Helemaal niet

Alle westerns oppervlakkig? Helemaal niet

Film in tijden van corona 4

Wat is Netflix?

Netflix is ongetwijfeld de meest populaire streamingdienst in Nederland. Vanuit de VS  heeft Netflix zijn vleugels uitgeslagen over de hele wereld. Door het aanbod van complete tv-series heeft het platform binge watchen tot gemeengoed gemaakt. Hele weekenden lang verdrinken we in de avonturen van de personages van How I met Your Mother of ontdekken we in The Walking Dead hoe we uit de handen van zombies moeten blijven. 

In tv-series is Netflix onverslaanbaar maar het platform levert ook aardig wat speelfilms. Hierbij ligt het accent op moderne, commerciële films. Voor klassiekers moet je niet bij deze provider zijn. Netflix manifesteert zich ook steeds meer als producent, onder meer van de laatste films van Martin Scorsese en de Coen Brothers. 

Hoe ziet het aanbod eruit?

Als je kiest voor het basispakket, betaal je 7,99 euro, wat niet veel is gezien het grote aanbod. Als je duurdere pakketten neemt, krijg je een betere afspeelkwaliteit. Bovendien kun je dan op meerdere schermen tegelijk kijken.

Drie aanraders

Hostiles – Scott Cooper (2017)

Deze western is zwaar onderschat en verdient een veel groter publiek. Het verhaal draait om kapitein Joseph Blocker (Christian Bale) die een stervend Cheyenne-opperhoofd (Wes Studi) en diens familie terug moet brengen naar hun geboortegrond. De reis blijkt lang en gevaarlijk. De gebeurtenissen worden met de nodige waardigheid vertelt; naarmate de film vordert, wordt de toon steeds zwaarmoediger. Wie het waanbeeld koestert dat westerns oppervlakkig zijn, moet deze film zien.

Roma - Alfonso Cuaron (2018)

Puttend uit zijn eigen jeugdherinneringen brengt de Mexicaanse regisseur Cuaron de lotgevallen van dienstmeid Cleo (Yalitza Aparicio) in beeld. Ze is mede verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van het huishouden van een dokter en zijn familie in Mexico. Ze is een belangrijke schakel binnen het gezin maar tegelijk blijft ze altijd een bediende. Roma – een Netflix-productie - wordt rustig, met vloeiende camerabewegingen, verteld. De zwart-witfotografie (door Cuaron zelf) is uitermate fraai en sfeervol.

The Irishman - Martin Scorsese (2019)

Nog een Netflix-productie, waarin de Amerikaanse regisseur Scorsese terugkeert naar de wereld van de georganiseerde misdaad. Alles wat we gepresenteerd krijgen, hebben we Scorsese al eens eerder zien doen, maar het blijft een genot om deze begiftigde verteller aan het werk te zien.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technolog

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)