Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-psychologen: studenten vinden ons nog niet online

MAASTRICHT. Het is lastiger de studenten te bereiken nu ze niet op de universiteit aanwezig zijn, merken de studentenpsychologen van de Universiteit Maastricht. “Er komt veel informatie op ze af, je merkt dat ze vooral bezig zijn met hun onderwijs”, zegt teamleider Mieke Jansen. De studenten die wel komen hebben opvallend weinig corona-gerelateerde vragen.

De studentenpsychologen hebben de afgelopen weken hun aanbod zoveel mogelijk online gezet. De individuele gesprekken vinden telefonisch of via Zoom plaats. “We kijken iedere dag naar de behoefte en plannen dan voor de volgende dag meer gesprekken als dat nodig is”, zegt Jansen. “Studenten kunnen dus altijd snel terecht.”

Ook is er iedere werkdag tussen 13.00-14.00 uur een live-chat via Facebook met een studentenpsycholoog en een loopbaanadviseur. “Studenten kunnen van tevoren een vraag insturen of die live stellen. Ook dat gebeurt nog weinig.”

Wat opvalt is dat er niet veel corona-gerelateerde vragen zijn. “We zien vooral dingen die hiervoor al speelden, zoals mensen die van hun onzekerheid af willen”, zegt Jansen. Waarom dat is, weten de studentenpsychologen niet. “Dat is echt gissen. Misschien zijn studenten nu vooral bezig met overleven en komt het later pas, misschien passen ze zich makkelijk aan. Er valt niets over te zeggen.”

De workshops zijn ingekort tot een uur. “Niemand houdt een online workshop drie uur lang vol.” Ook hebben Career Services en de psychologen filmpjes van tussen de 7 en 15 minuten online gezet met informatie en opdrachten die je thuis kunt doen. “En we wijzen studenten op wat er allemaal beschikbaar is op internet. Wij hoeven ook niet alles zelf opnieuw uit te vinden.” 

Tot slot werken de psychologen samen met de faculteit psychologie en neurowetenschap aan een project om ook op afstand het groepsgevoel onder studenten te voeden. “Het idee kwam van FPN, zij dachten dat studenten in deze tijd behoefte zouden hebben aan een community, een plek om samen te komen”, vertelt Jansen. “We weten nog niet precies hoe het eruit gaat zien, of we met een thema gaan werken of dat we een grotere groep in kleinere rooms gaan opdelen (een functie binnen Zoom, red.). Daar zijn we nu mee aan het experimenteren.”

Kijk voor een overzicht van het online aanbod  en om je aan te melden op​https://www.aanmelder.nl/onlineoffer_umpsychologists_umcareerservices/wiki/524298/all-online-offer

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)