Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ambulances schoonmaken als vrijwilliger

Ambulances schoonmaken als vrijwilliger

Photographer:Fotograaf:

Archief Thierry Bleijswijk

Thierry Bleijswijk, masterstudent Public Policy and Human Development, is al vier jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Normaal gesproken wordt hij ingezet bij Pinkpop of de concerten van André Rieu, maar in deze coronatijden helpt hij in het ziekenhuis. “We ondersteunen het zorgpersoneel”, zegt Bleijswijk. “We zijn niet rechtstreeks bij patiënten betrokken. Nog niet. Het is nog onduidelijk of wij gaan helpen in het noodhospitaal in het Mecc.”

Afgelopen weekend stak hij de handen uit de mouwen bij de ambulancedienst. “In de tijd dat het ambulancepersoneel de patiënt overdraagt aan het ziekenhuis, maak ik de wagen schoon en vul ik de voorraden aan. Normaal gesproken doet het personeel dit zelf. Wanneer ik het doe is de turnover time, de tijd tussen aankomst en de volgende rit, twintig minuten korter.”

Is er nog wel tijd om te studeren? “Ja, mensen denken misschien dat vrijwilligers bij het Rode Kruis nu fulltime moeten helpen, maar dat is niet zo. Ik denk dat ik er zo’n tien tot vijftien uur per week mee bezig ben. De zorg is heel professioneel in Nederland. Zorgtaken worden bij voorkeur door vakmensen uitgevoerd, niet door ‘leken’ zoals ik.”

De studie gaat momenteel volledig via Zoom. “Er is minder interactie dan in een klaslokaal, maar het gaat goed.” Waar hij zich wel druk om maakt is zijn scriptie. “Ik wil uitzoeken hoe defensie beter zou kunnen samenwerken met humanitaire hulporganisaties als het Rode Kruis, Artsen zonder grenzen en Oxfam Novib. Daarvoor moet ik veel interviewen. Dat kan via Skype of Zoom, maar ik spreek mensen liever live. Dan zie je sneller hoe iemand reageert en kun je beter doorvragen.”

Veel studenten hebben Maastricht de afgelopen weken verlaten, maar Bleijswijk zit nog op zijn kamer. “Mijn ouders wonen in Lombardije. Rond mijn twaalfde zijn we daarheen verhuisd voor het werk van mijn vader. Het virus heeft hen gelukkig niet getroffen, maar het is chaos in dat gebied. Het werk van mijn vader ligt stil en soms moeten ze wel twee uur voor de supermarkt wachten voor ze naar binnen mogen.”

Hoe zijn deze corona-tijden voor studenten? Wat betekent het voor hun studie en hun leven daarbuiten? Elke dag spreekt Observant een student om een idee te krijgen van de impact van het virus.

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)