Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Veel onrust over coronacrisis bij studentengeleding U-raad

Veel onrust over coronacrisis bij studentengeleding U-raad

Photographer:Fotograaf:

Joey Roberts

MAASTRICHT. Niet in het gebruikelijke zaaltje maar online; afgelopen woensdag (8 april) vergaderde de universiteitsraad via Zoom voor de eerste keer sinds de coronacrisis. Vooral de studentengeleding maakt zich druk over de gevolgen daarvan. 

Vragen te over bij de studenten tijdens deze bijzondere online samenkomst: het zijn drie commissievergaderingen ineen. Zo gebruiken opleidingen verschillende media (Google Classroom, Zoom, Skype, etc.) om het online onderwijs te organiseren. Mogen zij zelf kiezen? Wat is het centrale beleid hierover, vraagt studentraadslid Phineas Shapiro zich af. “Dat is er niet”, zegt rector Rianne Letschert. “Docenten kunnen kiezen welk programma het best bij hun cursus past.”

Maar zijn die cursussen wel altijd aan de maat? Daarvan is niet iedereen overtuigd. “Er zijn zelfs opleidingen die alleen een course book online zetten en dan de mogelijkheid geven om vragen te stellen. Zonder onderwijsgroepen”, zegt studentraadslid Rob van der Horst. “Moeten er geen minimumeisen gesteld worden om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen?” Letschert: “De universiteit is pas twee weken gesloten. Veel docenten hebben nu ook de zorg voor hun kinderen. Het is te vroeg om te praten over minimumeisen.”

En wat als studenten thuis geen goede werkplek hebben? Of slecht internet? “Deze studenten kunnen zich melden op de onderwijs-pagina van de website”, zegt Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur. “Er is een gebouw ingericht [het voormalige pand van de kennistechnologen aan de Bouillonstraat, red.] met ruime studieplekken waar studenten gebruik kunnen maken van het UM-internet.” Dat loopt nog niet erg hard, zegt Bos enigszins opgelucht. “Het is belangrijk dat studenten hun studie kunnen volgen, maar dat moet van het ministerie zoveel mogelijk vanuit huis. Daar moeten we een balans in vinden.”

De coschappen van de masterstudenten geneeskunde liggen stil. “Is er al iets bekend over een goede oplossing hiervoor? En wat betekent dit voor de waarde van hun diploma?”, wil studentraadslid Yasmin Hashish weten. Collegevoorzitter Martin Paul kan daar nog niets over zeggen. Wat betreft de kwaliteit: “Het gaat vooralsnog om slechts 2 of 3 maanden op een opleiding van zes jaar. Studenten hoeven zich geen zorgen te maken.” Wordt vervolgd.

Shapiro: “En hoe zit het met studenten die aan de UM werken met een nul-urencontract? Krijgen zij betaald?” De universiteit is bij een structureel aantal gewerkte uren wettelijk verplicht om salaris te betalen, ook bij iemand met een nul-urencontract, merkt een andere student op. Bos: “Natuurlijk zullen wij ons aan de wet houden en die uren uitbetalen." Verder geldt: "Geen werk betekent geen salaris. Maar de UM wil coulant zijn tegenover studenten die door deze situatie hun bijbaan verliezen.” Zij krijgen extra tijd om een nieuwe job te zoeken. Hoeveel tijd precies, zei hij niet.

Slechts een enkele keer komt er een vraag uit de medewerkersgeleding van de raad. Krijgen docenten bijvoorbeeld meer tijd om tentamens na te kijken, vraagt Mark Govers, universitair hoofddocent Health Services Research. Dat kan de rector niet toezeggen, maar ze vindt het “heel belangrijk dat de werkdruk voor het personeel niet nóg hoger wordt.” Ze doet een beroep op het geduld en begrip van de studenten. Dat is er, denkt Govers.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)