Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Jammer dat ik nu niet kan sparen"

"Jammer dat ik nu niet kan sparen"

Photographer:Fotograaf:

Archief Cyriel Huntjens

(Geen) werk aan de winkel

Werk aan de winkel. Zo heette onze rubriek van vorig academisch jaar over studenten en hun bijbaan. Hoe vergaat het hen tijdens de corona-crisis? Kunnen ze nog iets voor hun werkgever betekenen of zijn ze naar huis gestuurd? Behalve studenten uit deze serie laten we ook anderen aan het woord. Deze keer: Cyriel Huntjens, masterstudent forensica, criminologie en rechtspleging. Zijn werk in de bediening bij Centre Ville ligt even stil.

Prachtig voorjaarsweer, terrassen vol. Althans, zo zou het zonder de corona-uitbraak hebben uitgezien voor menig café- en restauranthouder. Nu liggen de horecazaken er verlaten bij. Sinds 15 maart moeten ze verplicht op slot. Zo ook Grand Café Centre Ville waar Cyriel Huntjens (25) in de bediening werkt. “Mijn uren verschillen per week, maar over het algemeen loop ik nu tien tot vijftien uur mis per week.”

Huntjens woont op kamers in Maastricht; een baantje naast zijn studie is voor hem heel gewoon. “Ik heb altijd gewerkt.” Sinds vijf jaar is dat bij Centre VillIe, achter Mosae Forum, met uitzicht op de Maas. “Ik verdien er een mooi bedrag mee dat ik opzij zet, ik vind het vooral jammer dat ik dat nu niet kan. Financiële problemen voorzie ik nog niet, over het betalen van mijn vaste lasten en boodschappen maak ik me nu geen zorgen. Ik heb nog altijd recht op studiefinanciering.” Vooruitkijkend: die studiefinanciering vervalt volgend jaar, vertelt Huntjens, dus het is te hopen dat hij zijn diploma haalt en niet zijn spaarpotje hoeft aan te boren.

Hij leent (nog) niet maximaal bij van DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. “Ik heb er laatst over nagedacht om het bedrag te verhogen, maar ik wacht. Even kijken of de horeca ook na 28 april dicht moeten blijven.”
Een andere regeling waar hij met spanning op wacht: de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De overheid heeft aangekondigd tot 90 procent van de salarissen van werkgevers over te nemen als ze kunnen aantonen dat ze omzet mislopen. Als Huntjens die tegemoetkoming kan ontvangen, is hij alweer een stukje geholpen. Zo niet, “dan ga ik maximaal lenen”.

Wat er in september van zijn reisplannen naar Curaçao terecht gaat komen, is de vraag. Niet alleen omdat het onzeker is of dan alles weer ‘gewoon’ is, maar ook omdat hij minder zal kunnen uitgeven dan gepland. “De twee weken Curaçao zijn al geregeld, maar ik zou er nog twee weken ergens anders aan vastplakken.” Tijdens de zomer had hij “keihard” bij Centre Ville willen werken.
Overigens is het geld van zijn bijbaan niet alleen voor vakantie of ‘later’. Huntjens gebruikt het ook voor “leuke dingen” met zijn vrienden. “Met dit mooie weer zou ik zo’n drie keer per week op een terrasje zitten. Het is een geluk bij een ongeluk dat dit nu niet kan.”

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)