Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Op anderhalve meter van de nacho’s met kaassaus

Op anderhalve meter van de nacho’s met kaassaus

Film in tijden van corona: deel 5

Het lijkt er niet op dat de bioscopen op korte termijn hun deuren zullen heropenen, ofschoon marktleider Pathé heeft gewerkt aan een plan voor ‘anderhalvemeterbioscopen’. NRC berichtte erover: slechts een kwart van de stoelen (online) worden verkocht, medewerkers dragen ‘attentiehesjes’ en de bioscopen worden voorzien van kuchschermen, looproutes en desinfectiezuilen. Het plan heeft geleid tot onrust in de Nederlandse filmwereld: de kleine filmtheaters – waar de voorgestelde maatregelen vaak financieel noch praktisch uitvoerbaar zijn – voorzien dat zij de dupe zullen worden. De vraag is daarnaast of bioscoopbezoek op deze manier leuk is, ofschoon ik ook voordelen zie: die anderhalve meter afstand van andere bezoekers lijkt me een zegen in bioscopen waar ook nacho’s met kaassaus verkocht worden.

Afwachten dus of Pathé Maastricht binnenkort weer heropent, maar in afwachting van verder nieuws daarover leek het ons deze week aardig om het Video On Demand (VOD)-aanbod van Pathé Thuis eens nader te bekijken.

Wat is Pathé Thuis? 

Pathé Thuis biedt een selectie van films die kort geleden in de bioscoop hebben gedraaid. Het beste uit de bioscoop als eerste thuis, is dan ook de slogan. Ideaal als je een film in de bioscoop hebt gemist en niet wil wachten op een release op DVD of Blu-ray.

Hoe werkt het?

Er is geen abonnementsmodel; je betaalt per film. De prijs (waarbij de film 48 uur beschikbaar is) schommelt tussen de 2,99 en 7,99 euro. De film kopen kan ook, waarna je de film onbeperkt online kunt kijken. De prijzen daarvoor zijn echter hoog en het prijsverschil met de Blu-ray versie is vaak erg klein. Geen aantrekkelijke optie dus.

Hoe ziet het aanbod eruit?

Dat ligt in het verlengde van het aanbod in de Pathé-bioscopen: een mix van commerciële genres, waaronder actie, komedie, horror, misdaad, oorlog, romantiek en thriller, aangevuld met wat arthouse en documentaires. Wie voorbij de Top 20 en de nieuwe titels op de openingspagina geraakt, treft een flink aanbod aan iets oudere titels en een handjevol moderne klassiekers.

Het salomonsoordeel

Het filmaanbod van Pathé Thuis is zonder meer in orde en een stuk diverser dan je op basis van de eenzijdige programmering in de Pathé bioscopen zou verwachten.

Top 3 beste films op Pathé Thuis (april 2020)

1. The Truman Show – Peter Weir (1998) 

Intelligente satire op het fenomeen reality-tv. Jim Carrey vertolkt Truman, een man die al sinds zijn geboorte in een met verborgen camera’s volgehangen stadje woont. Zijn leven wordt, zonder dat Truman dat weet, vanuit een regiekamer aangestuurd. De slogan van het programma: How’s it going to end? Een vraag die wij ons nu ook dagelijks stellen.

2. Room – Lenny Abrahamson (2015)

Zit je thuis opgescheept met je kinderen of je jongere broertje of zusje? Weet dat het altijd erger kan. Jack en zijn moeder zitten opgesloten in een kleine kamer. Het is hun hele wereld; Jack is er geboren en voor zijn moeder is het de gevangenis waarin ze vijf jaar geleden na een ontvoering belandde. Een ontroerend drama over de veerkracht van de menselijke geest in isolatie.

3. The Breakfast Club – John Hughes (1985)

Niet helemaal salonfähig meer in het #MeToo-tijdperk, maar de redactie van Observant drong deze week – waarin de nieuwe film van Roman Polanski online in première gaat – aan op minstens één ongepaste film in deze top 3. Deze jaren-tachtigklassieker volgt vijf pubers die elkaar niet kennen maar samen een zaterdagmiddag op school moeten nablijven. Aan het einde van die middag hebben ze geen geheimen meer voor elkaar. Les voor onze huidige tijd: gluur niet onder de rok van je huisgenoten, maar praat met elkaar en dan komen we misschien allemaal als een beter mens uit de crisis. 

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)