Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Star Wars, superhelden en National Geographic

Star Wars, superhelden en National Geographic

Film in tijden van corona: deel 6

Wat is Disney+?

Disneyis de streamingdienst die vooral inzet op familie-amusement. Naast alle Disney-films vind je er ook de animaties van Pixar, alles van Star Wars, de Marvel-superheldenverfilmingen en de documentaires van National Geographic. Je kiest Disneyniet als je verrast wil worden, als je eigenzinnige producties van recalcitrante regisseurs zoekt. Disney+ wil je juist niet verrassen maar onderdompelen in het bekende, het vertrouwde. Daarin schuilt troost. Denk aan Jungle Book, die je zag als kind, of Iron Man, met de eerste superheld.

Wat kost het?

Disneykost 6,99 euro per maand en zit qua kosten aan de onderkant van de streamingdiensten. De kwaliteit van de uitzendingen is goed.

Twee aanraders.

Fantasia (1940)

Deze animatiefilm was een van de meest ambitieuze producties van regisseur en zakenman Walt Disney. Hiermee wilde Disney zijn liefde voor klassieke muziek overbrengen op een breed publiek. Fantasia is een bizarre afwisseling van edelkitsch en virtuositeit. De ene scène is zo zoet dat het glazuur van je tanden springt, terwijl de andere ronduit imposant is. De verbeelding van de Notenkrakerssuite van Tsjaikovski met de vertederend bedoelde Cherubijntjes en elfjes doet haast pijn aan je ogen, maar Toccata en Fugue in D van Bach zijn gedurfd experimenteel. En het uitsterven van de dinosaurussen onder de klanken van Stravinski blijft ontroerend.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Het valt nu bijna niet meer voor te stellen maar de productie van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl was een gewaagde keuze. Disney blies nieuw leven in de klassieke avonturenfilm, de swashbuckler (in het Nederlands: een mantel-en-degen-film). Al was Pirates een hybride genrefilm want naast de swashbuckler gebruikte regisseur Gore Verbinski ook ingrediënten uit het horrorgenre en de komedie. Alles viel op zijn plaats en het plezier waarmee cast en crew aan deze film hebben gewerkt, spatte van het doek. Johnny Depp was hier nog vermakelijk als captain Jack Sparrow. De degengevechten riepen herinneringen op aan de klassiekers met Errol Flynn, zoals Captain Blood(1935) en The Sea Hawk (1940). Geen van de opvolgers zou dit niveau nog halen.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)