Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Dit is niet hoe ik mijn laatste semester voor me zag”

“Dit is niet hoe ik mijn laatste semester voor me zag”

Photographer:Fotograaf:

Archief Nici Friedman

Nici Friedman, derdejaars University College Maastricht, is in haar studentenhuis in Maastricht gebleven. Met Pasen is ze bij haar ouders in Frankfurt geweest. Maar al zou ze het willen, ze kan helemaal niet voor langere tijd naar huis, zegt ze met een knipoog. “Ik heb veel planten, als ik vertrek, gaan ze waarschijnlijk dood. Ik ben hier gebleven omdat mijn ouders relatief dichtbij zijn, maar vooral omdat ik me hier beter kan concentreren. Ik heb een aantal vakken en ik schrijf nu mijn bachelorscriptie.”

Tussen het studeren door geniet Friedman van het zonnetje in de tuin of maakt ze “flinke wandelingen” op de Sint-Pietersberg. “Ik heb de omgeving de afgelopen weken meer verkend dan in alle jaren hiervoor.” Ook struint ze YouTube af naar goede High Intensity Training- en yogavideo’s. In de avond eet ze samen en speelt ze een bordspel met de huisgenoten die er nog zijn. “Dat zijn de leuke dingen van deze situatie, dat deden we hiervoor nooit.”

Het online onderwijs is “moeilijk omdat het nieuw is, maar het gaat goed. Het is raar om de hele dag in je kamer te zitten en van de ene naar de andere onderwijsgroep te ‘gaan’. Gelukkig heb ik heel goede wifi.” De universiteit doet haar best, vindt Friedman, maar niet alles verloopt vlekkeloos. “Vorige week kregen we 24 uur voor de onderwijsgroep de opdracht om twee hoofdstukken uit een bepaald boek te lezen. Dat was onmogelijk: de bibliotheek is gesloten en het boek bestellen via internet duurt langer dan een dag.”

Friedman studeert aan het eind van het semester af. Zonder diploma-uitreiking: “Die is al geannuleerd. Ik keek er naar uit om nog één keer met mijn studiegenoten samen te zijn en ons diploma in ontvangst te nemen. Waarschijnlijk heb ik sommigen al zonder het te beseffen voor het laatst gezien. Het is klein leed, maar ik vind het heel jammer.” Ook mist ze de common room bij UCM en haar studie-uurtjes in haar favoriete café. “Dit is niet hoe ik mijn laatste semester voor me zag.”

Hoe zijn deze corona-tijden voor studenten? Wat betekent het voor hun studie en hun leven daarbuiten? Elke dag spreekt Observant een student om een idee te krijgen van de impact van het virus.

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)