Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“M’n haar heeft alle kleuren van de regenboog gehad”

“M’n haar heeft alle kleuren van de regenboog gehad”

Anna Krikun (21, Russisch/Zweeds), derdejaars Psychologie, omschrijft haar stijl als “minimalistisch en romantisch”.

Wake up call

“Een jaar of vijf geleden zei een vriendin tegen me: “Hoe je eruit ziet, weerspiegelt hoe je je voelt.” Dat raakte me, omdat het waar was. Ik verschool mezelf in grote T-shirts, broeken en truien met capuchon. Die waren voornamelijk van m’n broer. Ik had weinig zelfvertrouwen en was niet blij met hoe ik eruit zag. Toen ben ik me stijlvoller gaan kleden en dat heeft m’n leven veranderd. Ik voel me nu veel zelfverzekerder: durf mensen aan te spreken op feestjes of te zeggen dat ik iemand leuk vind.”

Obsessie met Zuid-Korea

“Ik ben dol op alles wat met Zuid-Korea te maken heeft. De muziek, tv-shows en series zijn vrolijk en grappig en toch ook serieus. De mode is zacht en schattig; veel vrouwelijker dan in het Westen. Ik combineer die romantiek met de meer minimalistische, androgyne en stoere Zweedse stijl. Ik hou van dat contrast. De ene dag draag ik een formeel pak, de andere dag een roze jurk; afhankelijk van hoe ik me voel. Shoppen doe ik bij tweedehandswinkels of confectiezaken zoals H&M en Zara. Ik maak m’n eigen interpretatie van de mode. In prints zul je mij niet zien. Bloemen op kleding zijn in Zuid-Korea heel populair, maar ik vind dat te ouderwets.”

Regenbooghaar

“M’n haar heeft alle kleuren van de regenboog gehad: van blond tot zwart tot roze tot blauw. Elke zes maanden verander ik het. Ik ben biseksueel en binnen de LHBTIQ-wereld hebben veel mensen gekleurd haar. Net als in Zweden trouwens. Het is alternatief en staat mooi bij de Regenboogvlag op de Pride. Afgelopen zomer knipte ik het heel kort en blondeerde het. Nu laat ik het groeien en verf het waarschijnlijk binnenkort zwart. Ik hou van die extreme afwisseling en wil me nergens op vastleggen.”

Ringen en piercings als herinnering  

“Het enige constante aan m’n uiterlijk zijn m’n ringen en piercings. Die symboliseren bijzondere plekken waar ik ben geweest. Ik heb twee oor-piercings. De eerste liet ik op m’n zestiende zetten in Moskou waar m’n vader woont. Toen vond ik het vooral heel cool. Het idee dat het herinneringen zijn op m’n lichaam kwam later. Ik heb er ook een in m’n tong en een in m’n navel, van toen ik naar Maastricht kwam. M’n laatste aanwinst is een zilveren ring uit Zuid-Korea. Met die trip ging een lang gekoesterde droom in vervulling.”

Rustig aan met make-up

“Toen ik pas in Maastricht was zeiden mensen tegen me: 'Wat draag jij veel make-up.' Terwijl ik alleen eyeliner en lippenstift op had. In Zweden is uitbundige make-up met veel oogschaduw gangbaar. Hier beperk ik me nu op doordeweekse dagen tot mascara en lippenstift. Voor feestjes ga ik wel helemaal los, met kleur of smokey eyes. Ik vind dat make-up je outfit afmaakt."

Sjoertje Vos

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)