Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Premier Rutte schuift (even) aan bij Maastrichtse onderwijsgroep

Premier Rutte schuift (even) aan bij Maastrichtse onderwijsgroep Premier Rutte schuift (even) aan bij Maastrichtse onderwijsgroep

Photographer:Fotograaf:

Universiteit Maastricht

"Dat ik dit als buitenlandse student mag meemaken. Ik zal het nooit vergeten"

MAASTRICHT. En dan verschijnt opeens de minister-president van Nederland in de Zoommeeting van je onderwijsgroep. Het overkwam vandaag de studenten van het University College die het blok macrosociologie volgen. Hoe dat was? “Geweldig!” “Een grote eer.” “Dat ik dit als buitenlandse student mag meemaken. Ik zal het nooit vergeten.”

Ja, de studenten waren vooraf wel een beetje zenuwachtig. Maar toen premier Mark Rutte vanuit het VSNU-gebouw in Den Haag om 10.06 uur inlogde met “Zo, hallo, hoe gaat het?” was het ijs eigenlijk meteen gebroken, vertelt tutor Mark Levels, hoogleraar Health, Education and Work en programmadirecteur aan het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Zelf had hij niet zo’n last van spanning. “Niet dat ik zo’n koele kikker ben, maar ik vond het vooral een grote eer dat deze man, die zoveel aan zijn hoofd heeft, de tijd neemt om studenten te vragen hoe het met hen gaat.” Hij was erg geïnteresseerd, “stelt veel vragen, luistert goed en zorgt ervoor dat bijna alle elf studenten aan het woord komen. Een heel goede communicator, uitermate prettig”, vat Levels het bezoekje samen.

Hij hoorde eind vorige week dat de premier – mits er niets dringends tussen kwam – zou aanschuiven. Ook de studenten wisten vooraf van zijn komst. Levels: “We hebben twee  afspraken gemaakt. Eén: je vertelt eerlijk wat je vindt en denkt. Twee: je behandelt de premier met respect. Ik heb hen achteraf gecomplimenteerd. Ze deden het heel goed.”

Stijn Willemse is een van de studenten. “Ik vond het wel spannend, meneer Mark Rutte in de klas. Maar het voelde meteen heel natuurlijk, heel relaxt. Hij vroeg mij wat ik van het vak sociologie vond, of we de theorie van grote denkers via de coronacrisis konden toetsen aan de werkelijkheid.” Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Willemse: “Als je naar de Albert Heijn gaat zie je dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Adam Smith zegt dat mensen uit eigen belang de beste actie ondernemen en dat is dan meteen ook het beste voor ons allemaal. Rationeel handelen noemt hij dat.”

Nog een laatste opmerking:  “Hij is niet van mijn partij, ik ben het niet altijd eens met zijn politieke agenda, maar ik vind dat hij de coronacrisis onwijs goed aanpakt. Ik ben trots dat hij de premier van Nederland is.”

Paulina Casas Velasco kon het eerst niet geloven dat zij de minister-president zou gaan ontmoeten, al was het dan virtueel: “Dit was echt een heel speciaal moment voor mij als internationale student. Ik kom uit Mexico, woon nu tijdelijk bij de ouders van mijn Nederlandse vriendje, ik had nooit gedacht dat de premier zo betrokken zou zijn bij de studenten. Hij ziet dat wij het moeilijk hebben. Hij was zo geïnteresseerd, zo vriendelijk, ik zal dit nooit vergeten.”

Na Maastricht  ging de premier door naar een les aan de Rijksuniversiteit Groningen, en sprak hij  nog met rector Rianne Letschert, haar Groningse collega en de voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)