Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Ook deze generatie jongeren moet klappen kunnen opvangen"

"Ook deze generatie jongeren moet klappen kunnen opvangen" "Ook deze generatie jongeren moet klappen kunnen opvangen" "Ook deze generatie jongeren moet klappen kunnen opvangen" "Ook deze generatie jongeren moet klappen kunnen opvangen"

Photographer:Fotograaf:

Stills uit tv-debat

Rector Rianne Letschert tijdens tv-debat

NEDERLAND/MAASTRICHT. “We moeten klappen kunnen opvangen, ook deze generatie studenten. Als hun eerste reactie op de coronacrisis is ‘Hoe word ik gecompenseerd?’, dan vind ik dat triest.” Dat zei rector Rianne Letschert afgelopen zondagavond tijdens een expert-debat op tv over het leven na de coronacrisis.

Behalve de Maastrichtse rector schoven Rabobank-directeur Barbara Baarsma aan, psychiater Damiaan Denys, raadsheer (Hoge Raad) Ybo Buruma, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Wageningen Louise Fresco, en acteur Gijs Scholten van Aschat. Baarsma daarentegen begrijpt de studenten wel. Deze crisis zorgt immers voor hoge economische en maatschappelijke kosten. Denys vroeg aandacht voor een ander aspect. De wereld is veel minder maakbaar dan we denken. “Accepteer dat dingen niet altijd goed lopen, dat we niet altijd de regie hebben. Accepteer dat we sterfelijk zijn.”

Journalist Coen Verbraak stelde de vragen op het podium van de verder lege Stopera in Amsterdam. Over het hoger onderwijs, waarvoor Letschert was uitgenodigd, vroeg hij niets. Wel: “Wat zou je doen als iemand van zestig onwel wordt en in elkaar zakt? Geef je hem een hartmassage in deze coronatijd?” Letschert hoefde niet lang na te denken: “Als ik het zou kunnen, ja.” Ook als er mond tot mondbeademing nodig is? “Intuïtief zeg ik ja.” Waarna het gesprek verder ging over de cultuursector die het bijzonder zwaar heeft. Scholten van Aschat: “Ik heb een vaste aanstelling, ik ben een van de veertig acteurs in ons land. De rest zit nu zonder geld, net als de mensen van het licht, de horeca, de garderobe.”

“Zou jij het geld van KLM aan cultuur geven”, vroeg psychiater Denys daarop aan econoom en Rabobank-directeur Baarsma. Die reizigers komen immers naar Nederland om van de steden, de cultuur en het landschap te genieten. Baarsma liet zich niet uit de tent lokken en betoogde dat het én én moet zijn. “Beide zijn belangrijk.”

Letschert wees erop dat de crisis nog maar zeven weken oud is, en dat het logisch is dat vooral in de eerste weken alle aandacht naar de gezondheidszorg ging. Inmiddels is het tijd om verder te kijken. Wat als in september de universiteiten niet open kunnen gaan, vroeg zij zich af. “Dan storten er misschien een aantal in.”

Klik hier voor de uitzending: https://www.human.nl/brainwash/kijk/overzicht/overleven-na-corona.html

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)