Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Opnames Tros Radar bij psychologie

Opnames Tros Radar bij psychologie

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. “Is hier ook een plek met daglicht?” Niels van Nimwegen, verslaggever bij het tv-programma Tros Radar kijkt om zich heen. Het is dinsdagochtend en hij staat samen met een camerateam en een aantal psychologen van de ‘eetgroep’ van prof. Anita Jansen in een lab aan de Universiteitssingel 40. Van Nimwegen is hier om Remco Havermans, die onderzoek doet naar verzadiging, te interviewen naar aanleiding van het boek Salt, Sugar, Fat van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Michael Moss dat deze week in het Nederlands uitkomt en waar de aflevering van Tros Radar aanstaande maandag over gaat. En dat wil hij graag doen in een kamer met een raam. “Ik kan mijn collega vragen of ze even ergens anders wil gaan zitten”, suggereert Havermans.

Maar eerst wordt een experiment van Ghislaine Schyns opgenomen. Zij gaat de komende jaren proefpersonen met overgewicht blootstellen aan heel lekker eten. Ze mogen eraan ruiken en voelen, maar niet opeten. Het idee is dat na verloop van tijd het verlangen om het op te eten verdwijnt. Schyns is een beetje zenuwachtig voor de opnames. “Ik heb het experiment nog niet zo vaak gedaan. De studie loopt net, ik ben nu proefpersonen aan het zoeken.”

De tafels worden verschoven, het licht aangepast, de camera ingesteld en dan is iedereen er klaar voor. “Doe het net zoals je het normaal ook zou doen, wij zijn hier even niet”, zegt Van Nimwegen. “Jullie vallen ook amper op”, grapt Schyns.  Ze vraagt proefpersoon Jette een koekje te nemen en eraan te ruiken. Later moet ze haar ogen sluiten, de smaak omschrijven en een klein likje nemen. Ondertussen vraagt Schyns regelmatig hoeveel trek ze heeft in het koekje op een schaal van 1 tot 100. “Heel erg, een hapje zou heerlijk zijn.” “Was dat echt?”, vraagt Van Nimwegen na afloop. Jette lacht. “Ja, maar ik overdreef het wel.” “Niks van gemerkt, ik zat er helemaal in.” “Levert acht jaar toneel toch nog iets op.”

Inmiddels is er een plek gevonden voor het interview met Remco Havermans. Zijn collega kan blijven zitten: Anita Jansen staat haar kamer af. Ook hier moet eerst het een en ander aangepast worden. “Kan het licht iets feller”, vraagt Van Nimwegen aan de cameraman. “Nu is hij aan één kant nogal dramatisch donker. Alsof we bij Opgelicht zitten.” Tijdens het interview pleit Havermans voor maatregelen vanuit de overheid, anders dan Moss die in zijn boek de morele verantwoordelijkheid voor het obesitasprobleem bij de voedselindustrie legt. Havermans vindt dat er hindernissen moeten zijn om ongezond eten te kopen. “Een vet- of suikertax bijvoorbeeld. Of een waarschuwing net als op drank: geniet, maar eet met mate.”

Tros Radar, maandag 11 november, 20.30 uur, Nederland 1

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)