Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Filmfestival van Rotterdam online: unieke films, op een rommelige website

Filmfestival van Rotterdam online: unieke films, op een rommelige website

Film in tijden van corona: deel 8

Weemoed en zelfmedelijden. Dat zijn de overheersende emoties in huize Vluggen. Dit is namelijk de week waarin ik steevast afzakte naar de Côte d’Azur voor het jaarlijkse hoogtepunt op de jaarkalender van cinefielen: het filmfestival van Cannes. Ik zou me vervolgens tien dagen beklaagd hebben over de lange rijen voor de zalen, arrogante Fransen die voordringen en de exorbitante prijzen van oesters en Chablis, maar o wat mis ik het zonovergoten filmwalhalla.

Er werd nog even gespeculeerd over een festival in juli, maar inmiddels is de kogel door de kerk: dit jaar geen Cannes. Begin juni verschijnt er wel een lijstje met een aantal films die geselecteerd waren voor het festival. Die mogen we dan vanaf het najaar in de bioscoop verwachten. Ondertussen wacht de filmindustrie gespannen af of de belangrijke festivals in september – Venetië en Toronto – wel kunnen plaatsvinden.

De grootste Nederlandse filmfestivals – IDFA (in november 2020) en Rotterdam (eind januari 2021) - liggen nog vrij ver weg, maar toch zal men geschrokken zijn van de discussie over een verbod op grote evenementen met een landelijke uitstraling, zolang er geen vaccin is. 

In afwachting van nieuws leek het ons een goed idee om de komende twee weken het online aanbod van Rotterdam en IDFA te belichten. Eerst Rotterdam, oftewel IFFR (International Film Festival Rotterdam). In 2018 lanceerde het IFFR een eigen online aanbod: IFFR Unleashed. Het hele jaar door zijn hier films van het festival te zien.

Hoe werkt het?

Voor 5 euro per maand kun je een abonnement afsluiten, waarna je onbeperkt films kunt kijken. Het huren van losse films kost 4,50 euro per film (en 1 euro voor korte films).

Is het wat?

Je moet wel een heel fanatieke filmfestivalganger zijn om opgewonden te raken van het aanbod (www.iffr.com/unleashed). Dat bestaat uit films die niet aan een Nederlandse distributeur zijn geraakt en veelal exclusief tijdens het IFFR in Nederland te zien waren. Een unieke kans om die festivaltitels alsnog te zien, maar er zit heel veel middelmaat tussen. Sympathiek is wel dat de helft van de opbrengsten rechtstreeks naar de filmmakers gaat; dat past goed in de missie van het IFFR om onafhankelijke filmmakers te steunen.

Op de website is wel het een en ander aan te merken. Zo is de indeling een rommeltje; er is een overzichtspagina met ogenschijnlijk nogal lukraak gekozen ‘collecties’, waaronder een bundeltje van Franse films, masterclasses van regisseurs, muziekdocumentaires en winnaars van de IFFR-editie op Curaçao. Het lijkt een lukrake verzameling ideetjes van de IFFR-programmeurs zonder verdere hiërarchie of structuur.

Ook de zoekfunctionaliteit is zwaar onvoldoende. De films kunnen van A-Z gesorteerd worden op titel, en daarmee houdt het verder wel op. Fijn voor kijkers die vastbesloten zijn om een film te gaan bekijken waarvan de titel met de letter B begint, maar niet voor wie wil zoeken op festivaljaar, land/regio of genre.

Het salomonsoordeel

IFFR Unleashed is een amateuristisch rommeltje en Nederlands grootste filmfestival onwaardig.

Top 3 aanraders (mei 2020)

1. Neighbouring Sounds – Kleber Mendonça Filho (Brazilië, 2012)

Het IFFR biedt al decennialang een podium aan debuterende filmmakers. En soms lukt het om talenten te ontdekken die later doorbreken naar een groter publiek. Christopher Nolan – die in Rotterdam een Tiger Award won voor zijn speelfilmdebuut Following – is daar het prominentste voorbeeld van. Al is de grootste IFFR-ontdekking van het voorbije decennium de Braziliaanse filmmaker Kleber Mendonça Filho, die inmiddels tot twee keer in de competitie om de Gouden Palm in Cannes wist te geraken, met Aquarius (2016) en Bacurau (2019). In zijn debuutfilm Neighbouring Sounds schetst Mendonça Filho een beeld van het leven in een welgestelde wijk in Recife. Het leven aldaar neemt een onverwachte wending wanneer een dubieus beveiligingsbedrijf zijn diensten aanbiedt aan de bewoners. Een claustrofobisch meesterwerk, tijdelijk gratis te zien op IFFR Unleashed.

2. Tokyo Sonata – Kiyoshi Kurosawa (Japan, 2008)

Een ontroerend familiedrama over een Japans gezin dat uit elkaar valt als vader zijn baan verliest. Uit schaamte besluit hij dit geheim te houden en veinst hij elke dag dat hij naar zijn werk gaat, ondertussen hopend op een wonder. 

3. Mon-Rak Transistor – Pen-ek Ratanaruang (Thailand 2001)

Een oogstrelende muzikale komedie over een gepassioneerde amateurzanger van Thaise countrymuziek (look thoong) die door het leger wordt ingelijfd, maar deserteert om zijn showbizzdroom na te jagen. Een alle kanten uit meanderende, onvoorspelbare film om smoorverliefd op te worden. In huize Vluggen wordt de regisseur liefkozend ‘Penneke’ genoemd.

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)