Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een schatkamer met 900 documentaires

Een schatkamer met 900 documentaires

Film in tijden van corona: deel 9

In afwachting van de heropening van de Nederlandse bioscopen – op 1 juni is het zover – neemt Observant wekelijks het online filmaanbod onder de loep. Deze week is het de beurt aan het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam).

Hoe werkt het?

Via de website kun je een catalogus doorzoeken van meer dan 900 titels. De films zijn los te huren; prijzen verschillen nogal maar het gros van de titels kost minder dan 4 euro. De site werkt als een portal en stuurt je door naar andere partijen als Vimeo, iTunes of YouTube. Daarnaast zijn er momenteel zo’n 400 documentaires gratis te bekijken.

Is het wat?

Nou en of. IDFA behoort tot de wereldtop van de documentaire-festivals; het online archief is dan ook een ware schatkamer voor liefhebbers. De toegevoegde waarde is evident: slechts een fractie is in de bioscoop te zien en voor uitzending op televisie worden documentaires vaak nogal bruut ingekort, zodat ze passen binnen een timeslot van 50 of 60 minuten.

De IDFA database gaat vergezeld van een voortreffelijk opgezette index zodat je gemakkelijk kunt zoeken op onderwerp, zoals migratie, Alzheimer, burgerjournalistiek, globalisering, de Arabische lente, verslaving, architectuur of alternatieve energie. Vijf jaar geleden op IDFA geweest? En toen een documentaire gezien die je graag nog eens wil zien? Zoek op festivaleditie en wellicht kom je ‘m tegen. Je kunt ook vertrouwen op de persoonlijke favorieten van de IDFA-programmeurs.

Het salomonsoordeel

Van economie tot psychologie, geschiedenis, politiek en cultuur: voor elke UM’er is er via de website van IDFA wel een documentaire te vinden die aansluit op het UM-curriculum. 

Top 3 aanraders in crisistijd (mei 2020)

In het overweldigende aanbod gingen we op zoek naar documentaires uit de pre-coronatijd die licht kunnen werpen op ons huidige tijdsgewricht. 

1. The Queen of Versailles – Lauren Greenfield (2012)

Veel mensen zullen de komende tijd de broekriem moeten aanhalen. De scherp-humoristische documentaire The Queen of Versailles volgt het gezin van multimiljardair David Siegel en zijn blonde trophy wife Jackie tijdens de financiële crisis. De crisis vergt grote aanpassingen in hun levensstijl, maar dat is nog niet zo eenvoudig als je bouwt aan het grootste woonhuis van Amerika – een naar het Franse paleis van Versailles gemodelleerd huis met twee tennisbanen, tien keukens en een bowlingbaan. Een film over het menselijk onvermogen om de tering naar de nering te zetten, gemaakt met een mix van zowel compassie als leedvermaak.     

2. Print The Legend – Clay Tweel & Luis Lopez (2014)

“Nederland gaat 3d-geprinte ‘wattenstaafjes’ gebruiken bij test op coronavirus”, viel onlangs op technologiewebsite Tweakers te lezen. Die 3d-printers blijken inmiddels een cruciale rol in de coronapandemie te spelen: beademingsmachines, snorkelmaskers, handsfree deurklinken, ventielen voor zuurstofmaskers; ze kunnen allemaal met 3d-printers in rap tempo worden vervaardigd. In de meeslepende documentaire Print The Legend nemen een introverte nerd en een extraverte hipster het tegen elkaar op in een epische strijd: wie gaat de Steve Jobs van de 3d-printers worden?

3. Burning Out – Jérôme le Maire (2016)

Zware werkdruk, extreme stress, te weinig personeel, te lage budgetten. Ook in de pre-coronatijd stond de zorgsector al onder grote druk. Twee jaar volgde de Belgische documentairemaker Jérôme le Maire de medewerkers van de afdeling chirurgie in een groot ziekenhuis in Parijs. Een film over de helden van de zorg en de naderende burn-out van ons zorgsysteem.

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)