Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

41 kandidaten voor tien zetels universiteitsraad

MAASTRICHT. Met maar liefst 41 kandidaten voor de tien zetels binnen de universiteitsraad hebben studenten deze universitaire verkiezingen (van 25 -28 mei) echt wat te kiezen in Maastricht. Dit in tegenstelling tot de meeste andere universiteiten. Bij de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn er bijvoorbeeld maar net genoeg kandidaten om de zetels te vullen en zijn er dus geen verkiezingen. Waarom is het animo in Maastricht zo groot? Observant maakte een rondje langs kandidaten.

Ten eerste zijn er de relatief nieuwe partijen, die dit jaar met meer kandidaten meedoen. Alastair Hannaford, nummer 1 op de lijst van United Students Maastricht, was vorig jaar een van de medeoprichters van de nieuwe partij. “We hadden het gevoel dat de twee grote partijen, Dope en Novum, gedomineerd werden door Nederlanders. Dat is op zich niet erg, maar we misten een partij voor en door internationale studenten. Ik hoop dat we door ons kandidaat te stellen ook meer belangstelling voor de verkiezingen creëren, de opkomst moet echt beter (vorig jaar 30 procent, red.).”

USM doet dit jaar met meer kandidaten én bij meer raden mee. “Vorig jaar hadden we een kleine, gerichte campagne, maar dat werkt niet. Je moet breed vertegenwoordigd zijn. Ik heb trouwens het idee dat andere partijen zich dit jaar meer op de U-raad richten, dat verklaart misschien het grote aantal kandidaten.”

Ook KAN Party, de politieke tak van het Klimaat Actie Netwerk, leverde dit jaar een kandidatenlijst in. “Het was niet moeilijk nieuwe mensen te vinden”, zegt lijstaanvoerder Ezekiel Stevens. “Onze leden zijn sowieso al actief voor KAN. Ze zetten zich in om de wereld duurzamer te maken, dan is het een logische stap om als U-raadslid de UM daarbij te willen helpen.” Hij vindt dat alle studentvertegenwoordigers het hele jaar door hun betrokkenheid moeten laten zien. “En niet alleen die paar weken voor de verkiezingen.”

Laurens Bierens, de eerste kandidaat van Dope voor de U-raad, verwelkomt de nieuwe partijen. “Dit jaar hebben we voor het eerst met vier partijen samengewerkt in de U-raad en dat ging heel goed. Al is het nog te kort dag om er echt iets van te zeggen, daarvoor moet deze trend zich nog een paar jaar voortzetten.”

Zelf stelt Bierens zich voor de derde keer kandidaat. Hij is niet het enige bekende gezicht; vijf andere U-raadsleden staan ook deze keer op verkiesbare plekken, nog drie anderen zijn lijstduwers. “Dit jaar is een apart jaar geweest. Eerst was er gedoe over de decaanbenoemingsprocedure, toen volgde de cyberattack en nu de coronacrisis. Daardoor hebben we bijna geen normale vergaderingen gehad en hebben we onze eigen punten niet naar voren kunnen brengen. Het voelt onaf.” Daarbij denkt hij dat ervaring een voordeel is. “Het duurt even voordat je weet hoe alles werkt.”

"Ervaring is belangrijk, de meeste van onze kandidaten kennen de studentenvertegenwoordiging al en dat helpt", beaamt Yasmin Hashish van Shape, dat samen met Ouranus een lijst heeft samengesteld. Voor haar was het veelbewogen jaar ook een reden om zich opnieuw kandidaat te stellen. "Maar ik denk ook dat het nieuwe kandidaten heeft geïnspireerd. Er is veel gebeurd waar je een mening over kunt hebben, waardoor je wil meepraten."

Novum heeft zes kandidaten voor de U-raad en zestien voor de faculteitsraden, maar had er graag nog meer gehad. “Sommige mensen zijn afgehaakt toen de coronacrisis uitbrak”, zegt voorzitter Sangavi Sivananthan. “Ze moeten zich nu even op hun eigen problemen richten.” Desalniettemin is ze blij met wie wel meedoet. “Een echte diverse internationale lijst.” Een van de redenen? Novum heeft organisaties waarmee ze vaker samenwerken gevraagd of men interesse had in de universitaire politiek. Vooral vanuit Nour, een organisatie voor moslimstudenten, is daarop gereageerd.

“We hebben enthousiaste leden, die sowieso heel actief zijn”, zegt Abdelhakim Aknouz, voorzitter van Nour en nummer twee op de lijst voor Novum. “Voor mij was het net het duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik zat vorig jaar al in de opleidingscommissie en faculteitsraad van rechten.”

Novum past volgens Aknouz bij Nour. “We staan allebei voor diversiteit en inclusiviteit. Dat laatste kan nog beter aan de UM. Je ziet een scheiding tussen faculteiten en tussen nationaliteiten.” En ook tussen religies? “Ik weet dat sommige van onze leden ook graag de moslims willen vertegenwoordigen met punten als een gebedsruimte in de binnenstad en meer halal-opties in de mensa. Maar we zijn geen one issue-kandidaten. We hebben ook allemaal een sterke mening over de verbetering van het onderwijs.”  

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)