Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Veel is nog ongewis, we moeten rekening houden met verschillende scenario’s"

“Veel is nog ongewis, we moeten rekening houden met verschillende scenario’s"

Photographer:Fotograaf:

Loraine Bodewes

Smart Start Up: UM bereidt zich voor op ‘nieuwe normaal’

MAASTRICHT. De UB zet deze week de deuren op een klein kiertje, de eerste onderzoekers mogen weer naar hun laboratoria en op de Tongersestraat draait een proefproject rond de 1,5 metercampus. De UM bereidt zich voor op het ‘nieuwe normaal’. “Maar heel veel is nog ongewis. We bereiden ons voor op iets dat steeds verandert, we moeten rekening houden met veel verschillende scenario’s”, zegt Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur.

Tot dusverre waren alle UM-gebouwen voor studenten gesloten en voor staf nadrukkelijk afgeraden: thuis werken en thuis studeren was de norm. Maar sinds maandag 25 mei komt daar mondjesmaat verandering in. Zo zaten die dag de eerste studenten weer in de universiteitsbibliotheek in de binnenstad. Geen grote aantallen, maximaal 25 studenten per tijdslot van 2,5 uur. Vooraf reserveren is verplicht.

Heilig

Op de campussen in Randwijck (UNS 50, UNS 40 en PHS), Venlo (Greenport) en Chemelot zijn onderzoekers die hun werk op locatie - denk onder andere aan laboratoria – moeten doen, weer aan de slag. Ook hier gaat het om kleine aantallen, zegt Nick Bos. In totaal zo’n 350 tot 400 mensen, maar dat kunnen er nog wat meer worden want sommige plannen moeten bijvoorbeeld nog groen licht krijgen van de Medisch Ethische Commissie. “Er mogen niet te veel mensen tegelijkertijd in een gebouw zijn. Faculteiten bepalen zelf wie in aanmerking komt. Promovendi en postdocs, de meest kwetsbare groepen, hebben voorrang.” De anderhalve meter afstand blijft heilig, er zijn vaste routes door de panden, er zijn desinfectiemiddelen, toegang is er alleen met een pasje en de parkeerterreinen zijn open voor medewerkers die het openbaar vervoer willen vermijden.

Scenario’s

“We bereiden ons voor op iets dat voortdurend beweegt”, concludeert Bos. “Straks zijn allerlei scenario’s misschien weer achterhaald.” Niemand weet hoe 1 september 2020 er uit zal zien. Niet alleen qua overheidsmaatregelen, maar ook qua studentenaantallen. De vooraanmeldingscijfers (die overigens nog niets zeggen over de daadwerkelijke inschrijvingingen, een aankomende student kan zich op meerdere plekken aanmelden) van de UM laten geen daling zien, zegt Bos. “Er is zelfs een stijging terwijl je landelijk een lichte daling ziet. Maar je weet het nooit met vooraanmeldingscijfers. We trekken normaal veel studenten uit Europa, we hopen op niet te veel reisbeperkingen.”

De studenten - zeker eerstejaars bachelors en masters -  moeten per 1 september zoveel als mogelijk kunnen proeven van het echte leven op de universiteit. Het uitgangspunt voor het onderwijs is dan ook: op de campus als het kan, online als het moet. “Inhoudelijk zijn diverse combinaties van online en offline onderwijs mogelijk, maar kan het ook in onze gebouwen?” Om daar meer zicht op te krijgen start deze week in het gebouw aan de Tongersestraat 53 een proefproject.  “Hoeveel studenten kunnen er in een onderwijsruimte als de 1,5 meter richtlijnen van de overheid in acht worden genomen? We gaan uit van 7 vierkante meter per persoon, dat betekent dat we 20 tot 25 procent van onze capaciteit kunnen gebruiken. Hoeveel mensen passen er dan in een pand?  Die moeten wel allemaal door dezelfde deur naar binnen. Kan dat? En wat hebben we nodig voor de verschillende vormen van blended onderwijs? Stel je hebt vijf studenten en een tutor in de onderwijsruimte en zeven die via het scherm aanwezig zijn. Dan moet er in elke onderwijsruimte een scherm komen.”

Eenrichtingsverkeer

Het college van bestuur wordt bijgestaan door de hoogleraren Gerjo Kok en Rik Crutzen (beiden hoogleraar gezondheidsvoorlichting) die helpen met de communicatie: hoe houd je de maatregelen comfortabel en hoe zorg je dat mensen zich eraan blijven houden? Neem bijvoorbeeld de lange smalle gangen in de Universiteitssingel 50. Eenrichtingsverkeer is daar niet mogelijk, maar elkaar passeren op 1,5 meter kan ook niet. “We zoeken naar oplossingen waarvan mensen de redelijkheid kunnen inzien. We zouden misschien de nissen bij de toiletten kunnen gebruiken als uitwijkvakken.” .

 

 

De UM vanaf 15 juni

Vanaf 15 juni mag het hoger onderwijs weer beperkt starten met tentamens, practica en begeleiding van kwetsbare studenten op de universiteit. Hoe dat er precies aan de UM uit gaat zien, onder andere welke studenten in het lab aan het werk kunnen, wordt op dit moment bekeken.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)