Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zwaaien naar collega’s op de wc

Zwaaien naar collega’s op de wc Zwaaien naar collega’s op de wc Zwaaien naar collega’s op de wc Zwaaien naar collega’s op de wc Zwaaien naar collega’s op de wc

Photographer:Fotograaf:

Observant

Bij de School of Business and Economics is het op de gangen zo veel mogelijk rechts aanhouden en soms is het ook beter om naar rechts te kijken. Zeker als je de toiletten ter hoogte van de mensa passeert op weg naar de uitgang. Daar staan de deuren, die voorzien zijn van een plakmagneet zodat je de klink niet hoeft aan te raken, ver open en kijk je zo de urinoirs in. “Misschien moeten we hier een uitzondering maken”, lacht Paul Hick, clustermanager IT en Facilities.

Hick coördineert de pilot die deze week bij SBE is gestart (en loopt tot 15 juni) om te kijken hoe de anderhalve metercampus werkt. Daarvoor ontwierp hij onder meer een looproute door het gebouw, inclusief verkeersborden (zie foto).

Zo is er maar één weg het gebouw in en éen er weer uit. Strikt gescheiden door een dranghek. Bij binnenkomst staan er desinfectiegel en tissues. Medewerkers scannen vervolgens hun UM-kaart, gasten moeten zich melden bij de receptie. Studenten zijn pas vanaf september welkom.

De grote trap in de hal is breed genoeg voor op- en afgaand verkeer, maar bij de overige geldt: “Bij een trappenhuis met lift kunnen medewerkers alleen omhoog met de trap, zonder mag men alleen omlaag”, legt Hick uit. “De liften mogen in beide richtingen gebruikt worden; wel maar door één persoon tegelijk.”

Op de begane grond zijn de gangen nét breed genoeg om 1,5 meter afstand te bewaren, maar er is toch zoveel mogelijk gekozen voor eenrichtingsverkeer. Wie bijvoorbeeld naar de mensa wil, kan niet van de trap rechtstreeks naar de mensa, maar moet een omweggetje maken om niet tegen het verkeer in te lopen. Voetstapjes op de vloer en verkeersborden geven de looprichting aan en wie voorrang moet geven.

Op informatiebordjes bij alle kantoren en onderwijsruimten staat hoeveel mensen er naar binnen mogen. Hick: “Voor kantoren hanteren we 12,5 vierkante meter per persoon. Heeft een kantoor er 24? Dan mag er maar een persoon werken. De dagen zijn opgedeeld in drie dagdelen, dus als er meerdere mensen op hetzelfde kantoor willen werken moet dat om en om. Dat wordt geregeld door de leidinggevenden.”

Deelname aan de proef is op vrijwillige basis. Er zijn deze dinsdagmiddag zo’n 55 mensen aanwezig in het gebouw. Een van hen is Laurens-Jan Gerrits. Hij was “zo blij als een lammetje in de lente” toen hij deze week weer het gebouw in liep. Gerrits werkt bij de afdeling Admissions en leunt erg op de IT-processen van de UM. “Dat gaat hier veel beter dan thuis. Thuis is de ruimte beperkt en als we alle vier – mijn vrouw en twee kinderen – tegelijkertijd zitten te zoomen of skypen zijn er wel eens internetproblemen. Ik zit hier veel beter dan thuis op mijn slaapkamer.”

Hoe vindt hij de bewegwijzering? “Dat is natuurlijk even wennen”, zegt Gerrits. “Maar ik merk dat ik er na twee dagen wel al aan gewend ben. Het is duidelijk, kan bijna niet misgaan." 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)