Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een luchtige thriller uit Maastricht

Een luchtige thriller uit Maastricht

Film: Lockdown

Het verhaal: De realiteit van maart 2020 is het vertrekpunt voor deze ‘toneelfilm’. De coronacrisis heeft ook Toneelgroep Maastricht keihard geraakt. Artistiek leider Michel (Michel Sluysmans) maakt zich grote zorgen over de toekomst van zijn gezelschap. Samen met zijn compagnon Servé (Servé Hermans) broedt hij op een plan om samen met hun partners Lore (Lore Dijkman) en Romy (Romy Roelofsen) de klassieke Griekse tragedie Oresteia via internet te spelen. Tijdens de repetities via Zoom blijkt dat er meer speelt tussen de twee koppels en komen de onderlinge relaties onder hoogspanning te staan.

De eerste film over het leven in quarantaine is gelijk raak:

- Hun voorstellingen hebben ze moeten afgelasten, maar de artistieke leiders van Toneelgroep Maastricht – Servé Hermans en Michel Sluysmans – zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Samen met regisseur Pieter Kuijpers (Van God LosRiphagen) gingen ze op zoek naar een alternatieve manier van verhalen vertellen. Met behulp van twee computers en twee telefoons werd in razendsnel tempo een komische thriller gedraaid. Of beter gezegd: gezoomd. Het resultaat is een vermakelijk spel met feit en fictie, waarin de artistieke leiders van Toneelgroep Maastricht (min of meer) zichzelf vertolken en ook nog de thema’s van de Oresteia worden gespiegeld. Maar je hoeft niet te weten wie Agamemnon is om van Lockdown te genieten: de toon is licht, er is volop ruimte voor zelfspot. Woody Allen en Alfred Hitchcock lijken een belangrijkere bron van inspiratie te zijn geweest dan Aischylos.

- Strikt genomen zien we niet meer dan een groep videobellende acteurs, af en toe afgewisseld met wat beelden van lege pleinen in Maastricht en audioclips uit de persconferenties van Rutte. Door de speelduur beknopt te houden – Lockdownklokt in op 62 minuten – krijgt die vorm echter geen kans om te gaan vervelen, iets wat van de gemiddelde vergadering via Zoom niet kan worden gezegd. Misschien een ideetje voor de UM om voor Zoom-vergaderingen voortaan ook een maximumduur van 60 minuten te gaan hanteren?

Liever naar een ‘echte’ film:

- Grosso modo is het acteerwerk beheerst, maar af en toe krijgt de toneelmodus de overhand en wordt er voor de webcam gespeeld alsof de kijkers op rij 36 het ook moeten kunnen volgen.

Het salomonsoordeel: 

- De ‘video call film’ Lockdown werd in een recordtempo gemaakt: van idee naar eindresultaat in drie weken tijd. Het resultaat heeft uiteraard zijn beperkingen, maar is vooral slim, creatief en vermakelijk.

Mark Vluggen

Lockdown is tot en met 3 juni te zien in Lumière Cinema en via www.picl.nl; op zaterdag 6 juni, om 22.35 uur, wordt de film uitgezonden op NPO3

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)