Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik vond het heerlijk om paard te rijden, het liefst in de buitenlucht”

 “Ik vond het heerlijk om paard te rijden, het liefst in de buitenlucht”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Steinbock * Voornamen: Elisabeth, Anne (roepnaam Eliza) * 33 jaar * In het dagelijks leven: docent en onderzoeker bij de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen * Woonplaats: Amsterdam * Geboren in Louisville, Kentucky (VS) * Burgerlijke staat: verloofd met Laura

Toen

Paardrijden Ik was vijf toen ik met paardrijlessen begon. Ik woonde met mijn ouders en drie zussen en broers in een boerderij in Louisville, omgeven door 12 acres grond (bijna 50 duizend vierkante meter, red.). Verderop stroomde een beek; op het omliggende terrein mocht niet gebouwd worden. Het was best bijzonder. We woonden in een grote stad, maar het voelde als het platteland. We hadden paarden, schapen en een konijn. Mijn oudere zus en broer kregen elk een eigen paard toen ze een jaar of 12, 13 waren. Ik vond het heerlijk om te rijden, het liefst in de buitenlucht. Iedereen droeg een steentje bij aan de verzorging van de dieren; we hadden onze eigen taken.                Thailand Ik droomde ervan om te reizen en op mijn zestiende ging ik anderhalve maand met een groep scholieren naar Thailand. Ik woonde twee weken bij een Thaise familie en deed vrijwilligerswerk. Nou ja… ik was bediende bij een benzinestation. Iedereen wilde een praatje maken met mij, die gekke Amerikaanse vreemdeling, vooral over Bill Clinton. Om de reis te bekostigen, verkocht ik mijn paard. Ik had het dier via een leenconstructie gekregen, in Amerika noemen we dat een sweat equity. Ik moest het paard, eigendom van familievrienden en helemaal wild, temmen. Niet door rond te rennen met een zweep, maar door vertrouwen op te bouwen, door het dier bijvoorbeeld te masseren. Binnen een paar jaar was het berijdbaar, en van mij.      Zelfmoord Ik was twaalf toen een goede vriend zelfmoord pleegde. Hij was zo’n vier jaar ouder. We zaten op dezelfde school. Ik weet niet precies wat er speelde, maar ik had altijd het gevoel dat er iets niet goed zat. Hij was vaak boos, een jongen met a chip on his shoulder, iemand die wrok koestert. We hadden diepgaande gesprekken en ik had het gevoel dat hij open was. Zijn zus had ook zelfmoord gepleegd, heel erg voor die ouders, het waren hun enige kinderen. Ik heb me na zijn dood enorm schuldig gevoeld, want ik vond dat ik het had moeten zien aankomen. Het heeft me moeite gekost om het te verwerken.    Rebels Ik was een moeilijke puber. Mijn ouders wilden dat ik een onafhankelijke vrouw werd, maar ze moesten ervoor waken dat ik niet té onafhankelijk, een rebels monster, werd. Dan vroeg mijn moeder: ‘Eliza, wil je dat echt of is het een reactie?’ Ik kwam uit de kast op mijn dertiende. Mijn ouders hoefden niet te rekenen op een meisje dat ging trouwen met een man en kinderen kreeg. Ik wist zelf heel goed wie ik was, maar ik vond het moeilijk om te zijn wie ik wilde zijn. Gelukkig had ik een goede en veilige school met een aantal sterke voorbeelden, zoals een feministische onderwijzeres.

Nu

Grenzen Ik heb moeite om ‘nee’ te zeggen. Ik werk in Maastricht, ben redacteur voor een academisch journal, ik ben medeorganisator van een filmfestival, en ja, dat kost allemaal tijd. Hobby’s heb ik niet. Ik ren – maar is dat een hobby? Veel hardlopers rennen met een doel: een marathon. Ik niet, ik loop om te relaxen.       Detox Ik heb een zwak voor chocolade, maar ik moet op mijn gewicht letten. Met roken ben ik een aantal jaren geleden gestopt. Tijdens mijn promotieonderzoek was ik erg moe, gestrest, en ik at en rookte veel. Ik was ook te zwaar. Uiteindelijk bleek ik prediabetes, insulineresistentie, te hebben. Ik ben samen met een voedingsdeskundige naar mijn eetpatroon gaan kijken en heb een achtweekse detox-dieet gevolgd zonder suiker, cafeïne en gluten, om mijn lichaam als het ware te resetten. Het dieet werkte. Ik weet nu veel beter hoeveel, hoe en wat ik moet eten. Ik zal bijvoorbeeld nooit een ontbijt overslaan, en overdag zorg ik voor genoeg proteïnen, vezels en groenten.        Zwarte Piet Ik begeef me op gevaarlijk terrein… maar ik maak me boos over mensen die menen dat Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft. Zien ze het probleem niet? Het is allemaal niet zo onschuldig. Ik heb vrienden met een donkere huidskleur die door kinderen worden uitgescholden voor Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest heeft heel wat veranderingen doorgemaakt de laatste jaren, dus waarom zouden we de Pieten niet moderniseren? Begrijp me niet verkeerd: ik ben vóór het geven van cadeautjes, maar het verkleedfestijn is iets waar we van af moeten.

Straks

Land Als ik een miljoen win, zou ik ergens een stuk land kopen, er een huis op bouwen en paarden en geiten gaan houden. Mijn vader koopt ook op de meest vreemde plaatsen een stuk grond. In Colorado kocht hij bijvoorbeeld een oude ranch. Hij heeft er een blokhut laten bouwen.  Win ik geen miljoen, dan hoop ik dat we het financieel kunnen bolwerken de komende jaren. Ik ken genoeg mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt; het is tegenwoordig niet gemakkelijk om werk te vinden, ook niet in de wetenschap. Maar ik zou graag een groter huis willen met genoeg ruimte voor een hond.         Huwelijk Ik ben gelukkig met Laura (Nederlandse). We trouwen volgend jaar, op 28 maart. Ik ken haar van de School for Cultural Analysis aan de UvA waar we beiden zijn gepromoveerd. We hebben elkaar niet op een speciale manier ten huwelijk gevraagd. Het was, behalve een romantische aangelegenheid, ook een praktische oplossing. Als ik ben getrouwd kom ik naast mijn Amerikaans paspoort ook in aanmerking voor een Nederlands paspoort.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)