Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Racisme is geen debat, het is een feit”

“Racisme is geen debat, het is een feit”

Photographer:Fotograaf:

Logo Black Lives Matter

Studenten over het Black Lives Matter-protest afgelopen maandag in Maastricht

Over de hele wereld zijn de afgelopen dagen protesten gehouden tegen racisme en politiegeweld tegen zwarte en gekleurde mensen. Aanleiding is de dood van de Amerikaanse George Floyd, die stierf nadat een agent tijdens zijn arrestatie bijna negen minuten lang zijn knie op zijn nek hield. Ook in Maastricht kwamen zo’n tweehonderd mensen maandagavond bijeen om hun steun te betuigen aan de Black Lives Matter-beweging. Observant sprak enkele studenten die erbij waren.

Diane Ngatchou, een Belgische tweedejaars student European Studies, was verheugd om de Markt maandag vol (op gepaste afstand van elkaar) te zien lopen. "Ik verwachtte niet zoveel mensen. Eerder die dag had ik in een aantal Facebookgroepen over het protest gepost en kreeg ik verontrustende reacties. Mensen die zeiden dat racisme niet bestaat in Europa en dat ze hier geen wit privilege hebben. Dat is niet de reactie die ik verwachtte van studenten, die geacht worden hoogopgeleid te zijn. Het ontkennen van racisme en wit privilege is racisme. De opkomst van maandag gaf me weer hoop.”

Ze vindt het belangrijk om de demonstranten in de Verenigde Staten te steunen, maar ook om mensen eraan te herinneren dat racisme ook in Nederland voorkomt. “Ik kwam omdat ik wilde luisteren naar mensen die hun verhaal deelden, om het mijne te delen. In veel opzichten ben ik ook bevoorrecht - ja, ik ben een zwarte vrouw, maar ik heb een bevoorrechte achtergrond. Ik kan mijn bevoorrechte stem gebruiken om een ​​stem te geven aan anderen die niet de kans hebben gehad om onderwijs te volgen en een podium te vinden, zoals ik.”

Voor de Universiteit Maastricht valt er nog wat te verbeteren, vindt ze. "We lezen altijd boeken van dezelfde auteurs: witte mannen. Er is op dat vlak een gebrek aan diversiteit. En wanneer we onderwerpen als kolonisatie bespreken, is het enige standpunt dat we bestuderen het gecentraliseerde Europese standpunt. Nu weet ik dat het European Studies heet, maar vooral een dergelijk onderwerp kan vanuit verschillende perspectieven worden bekeken."

Ze zou ook graag zien dat meer people of colour vertegenwoordigd zijn in besturen en raden. “Het gebrek aan diversiteit binnen besturen en raden maakt het moeilijker om deze zaken op de agenda te zetten.”

Iedereen tegen racisten

Ook Leroy Kabangu, een Nederlandse derdejaars rechtsgeleerdheid, was afgelopen maandag aanwezig bij de demonstratie. “Het voelde een beetje als een plicht om te gaan.” Vanuit het werk snelde hij naar de Markt om zijn steun te betuigen. “Het ging er vreedzaam aan toe. Iedereen kon rustig zijn standpunten naar voren brengen. Er waren mensen van alle soorten achtergronden: donker, wit, Aziatisch, Arabisch. Het was niet zwart tegen wit, maar iedereen tegen racisten. Ik voelde saamhorigheid, een mooi iets om mee te maken.”

Het is hier natuurlijk niet zo erg als in de Verenigde Staten, maar er wordt in Nederland ook gediscrimineerd door de politie, vertelt Kabangu, die is geboren en getogen in Limburg. Hij stuurt een filmpje door van een Nederlandse agent die ’s avonds laat een aantal donkere jongens aanspreekt: ‘Mannen van jullie afkomst, die gaan niet met 29 graden lopen of wandelen.’ Dat soort filmpjes raken hem. “Het gevoel dat je een klein beetje achtergesteld wordt, dat je anders bent.” Hij maakt het regelmatig mee. Bijvoorbeeld toen hij een tijdje terug een auto kocht in Roermond. “Via de telefoon had ik contact gehad met de dealer. Hij zou me ophalen op het station. ‘Dit is niet wat ik had verwacht’, zei hij toen ik de deur van de auto opende. Dan voel je je anders, niet zoals de norm. Dat geeft het gevoel dat je altijd moet bewijzen dat je niet bent zoals het (onterechte) stereotype van een donkere man.”

De oplossing ligt volgens Kabangu voornamelijk bij de mensen thuis, in de opvoeding. “Ouders moeten hun kinderen leren dat er verschillende soorten mensen zijn met verschillende soorten achtergronden en dat de een niet beter is dan de andere. Dat het dus niet erg is om anders te zijn. Gelijke behandeling is het enige wat donkere mensen vragen.”

Het gevoel er niet bij te horen

"Voor het eerst had ik het gevoel dat er iets aan het gebeuren was, alsof mensen luisterden", zegt Zahra Benasri, een Belgische tweedejaars student European Studies, over het protest van maandag. “Vaak zijn verhalen over racisme persoonlijke getuigenissen en sommige mensen lijken te denken dat die ter discussie staan. Maar racisme is geen debat, het is een feit. En voor mij - hoewel ik als lichtgekleurd persoon op mijn eigen manier bevoorrecht ben - is racisme mijn leven. Maandag naar het protest gaan was niet alleen belangrijk voor mij, het was een noodzaak.”

Toen Benasri naar de Universiteit Maastricht kwam, belandde ze in sommige opzichten in een warm bad. “Eindelijk mensen die zeiden ‘dit is Zahra, ze komt uit België', in plaats van te vragen waar mijn roots lagen. Ook had ik voor het eerst in mijn leven een zwarte leraar, ook al was het er dan maar één. Ik heb een internationale sfeer ervaren, maar ik weet ook dat we in een bubbel zitten.”

En zelfs in de bubbel konden verbeteringen worden aangebracht. "Op de flyer van mijn opleiding staat een zwarte student, maar ik zie ze niet in de collegezalen. Ik ben nog steeds heel duidelijk een minderheid. Na verloop van tijd kom je erachter dat ‘internationaal’ meestal witte Europeanen betekent. Als universiteit moet je met people of colour praten, je marketing op hen richten. Diversiteit is niet zomaar een foto op een flyer. Ik herken mezelf niet in het cursusmateriaal. In de boeken vind ik alleen het dominante witte perspectief. Ik herken mezelf niet in de docenten. Wanneer witte mensen voor een groep staan, praten ze, onbewust of niet, tegen de andere witte mensen. Dit soort dingen geven me het gevoel dat ik er niet bij hoor, dat ik twijfel of ik wel competent genoeg ben."

En dan zijn er nog goedbedoelde, maar ongelukkige opmerkingen. “Mensen vertellen me dat ze van me houden om wie ik ben, dat het ze niet kan schelen welke kleur mijn huid heeft. Maar mijn huidskleur maakt deel uit van mij, van mijn identiteit. Als je echt van me houdt om wie ik ben, dan erken je dat.”

Discussie gaande houden

“Ik had niet het idee dat ik genoeg bezig was met het tegengaan van racisme, ondanks dat ik zelf mixed en een person of colour ben,” vertelt Carole Bangoura, een Belgische tweedejaars student European Studies. Samen met een vriendin had ze posters gemaakt en vertrok ze maandagavond naar de Markt, waar ze als een van de eerste demonstranten aankwam. “Het is belangrijk om je steun te betuigen en bijeenkomsten als deze te organiseren. Zo ontmoet je nieuwe mensen en kun je het gesprek aangaan. Racisme is al te lang een taboe.”

Bangoura is op meerdere vlakken positief over het protest. Het is niet alleen vreedzaam verlopen, maar ze had ook nog nooit zoveel people of colour op één plek in Maastricht gezien. “Vrijwel iedereen hield zich aan de regels. Ik stond helemaal vooraan en zag dat veel deelnemers een mondkapje droegen. Het was goed georganiseerd, vooral als je je bedenkt dat het idee pas een dag eerder was ontstaan.”

De protesten maken ook digitaal veel los. “Je ziet nu dat mensen ook van zich laten horen op social media. Het is overal, je ontkomt er niet meer aan. Ik denk dat de mediabelangstelling na een paar weken weer zal afnemen, maar hoop dat we de discussie gaande kunnen houden. We kunnen er eindelijk over praten: niet alleen over politiegeweld in de Verenigde Staten, maar ook racisme in het algemeen. Het opent de deur naar andere problemen, zoals discriminatie op school, werk, stereotypes en blackface.”

Cleo Freriks, Yuri Meesen en Lieve Smeets

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2020-06-26: Max
De globalistische media maken nu bewust overal een rassenkwestie van, met de blanke als de slechterik,wakkeren haat aan en zetten bevolkingsgroepen tegen elkaar op.Justitie VS vervolgt agent in zaak-Floyd voor moord,NIET VOOR RACISME! Op 15 juli 2017 werd in Minneapolis de 40-jarige blanke Justine Damond zonder enige aanleiding door de zwarte politieagent Mohamed Noor doodgeschoten. Toen waren er geen ophef, protesten, plunderingen in de VS, en al helemaal niets over deze moord in de linkse media.In 2018 was de zwarte bevolking (13 procent van alle Amerikanen) verantwoordelijk voor 53 procent van alle moorden en 60 procent van de overvallen.Waarom hoor je daar niemand over?…

Slavernij is een kwestie van macht, niet van ras.In Azié was slavernij gewoon, je was meester en je had slaven, nog ver voor dat ook maar één blanke ooit Azié had betreden.De geschiedenis van de slavernij heeft ons geleerd dat mensen altijd misbruik zullen maken van ongebreidelde macht over anderen, ongeacht welke huidskleur ze hebben.Net zoals Europeanen Afrikanen tot slaaf maakten, maakten ook Noord-Afrikanen Europeanen tot slaaf. Sterker nog: in de Verenigde Staten en de dertien koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika waren meer slaven uit Europa dan slaven uit Afrika.Volgens diverse historici, waaronder Robert C. Davis, belandden er tussen 1530 en 1780 tot 1,25 miljoen blanke slaven in Noord-Afrika.West-Afrikanen werden gewoon tot slaaf ook gemaakt door andere West-Afrikanen die sterker, machtiger en beter bewapend waren, en daarnaast door Arabieren.Miljoenen zwarten slaven werden door zwarten en Arabieren buitgemaakt en verkocht…

Een van de drie Amerikaanse oprichters van Black Lives Matter- Patrisse Cullors – heeft namelijk openlijk verklaard dat de organisatie op marxistische leest geschoeid is.Dus,een levensgevaarlijke organisatie.De leiders van Black Lives Matter gaan volgens hun eigen ideologie en scholing uit van een oorlog tussen onderdrukkers (wit) en onderdrukten (zwart). Sterker, zij sturen er als goed getrainde marxisten op aan. Niet op een klassenstrijd, maar op een rassenstrijd....DUIDELIJK?

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)