Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

#blackintheivory: onderzoekers delen verhalen over racisme

VS. In de academische wereld is racisme ook een probleem, laten allerlei wetenschappers op Twitter weten. Onder de hashtag #blackintheivory delen ze hun verhalen.​

Is that really you?” Een bewaker liet hem de bibliotheek niet binnengaan, twittert Mario L. Small, socioloog aan Harvard University. Hij liet hem zijn pasje zien, met foto en al, maar dat was niet genoeg.

Het hoofd van de catering was boos dat ze te laat kwam om de koffie rond te brengen, vertelt wetenschaps- en technieksocioloog Ulla McKnight van Sussex University. Maar ze was niet op die conferentie om de koffie te serveren. Ze kwam er een paper presenteren.

Moleculair onderzoeker en rapper Raven Baxter (beter bekend als Raven the Science Maven) mocht op haar eerste werkdag aan een scheikundefaculteit niet naar de postvakjes lopen. Iemand hield haar tegen en dreigde de politie te bellen, in de overtuiging dat zij een student was die brieven wilde stelen.

Ivoren toren

Zulke verhalen delen onderzoekers uit de Angelsaksische wereld op Twitter. ‘Black in the ivory’ betekent ‘zwart in de ivoren toren’, zoals de universiteit vaak wordt genoemd. Ivoor is wit van kleur.

Het zou best eens erger kunnen zijn dan je aan de verhalen kunt zien, oppert sociaalpsycholoog Neil Lewis, Jr. van Cornell University. Dit zijn alleen nog maar de verhalen die mensen durven te delen. Bovendien hoor je niet de mensen die de academische wereld achter zich hebben gelaten.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)