Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-bestuur: tegen racisme en tegen Zwarte Piet

UM-bestuur: tegen racisme en tegen Zwarte Piet

MAASTRICHT. Zwarte Piet is racistisch. Dat vindt de Universiteit Maastricht nu officieel. Het college van bestuur publiceerde op 10 juni naar aanleiding van de wereldwijde protesten tegen racisme een verklaring waarin het wijst op het “diverse en inclusieve” karakter van de UM.

“Wij zijn trots op onze studenten en medewerkers die in actie komen, die hun stem verheffen tegen racisme, die luisteren naar en open staan voor de stemmen van anderen. Het College van Bestuur staat achter en naast hen” en is “tegen alle vormen van racisme, van kansenongelijkheid tot en met zwarte piet”.

Tot nu toe weigerde het college een dergelijke uitspraak over de knecht van Sinterklaas te doen, ondanks dringende oproepen daartoe van een groep studenten onder de naam Maastricht Students Against Zwarte Piet. Het college, met name rector Rianne Letschert aan wie begin 2020 een petitie werd aangeboden, wilde op dat moment niet meer beloven dan dat de UM in sinterklaastijd vooral de internationale studenten zou waarschuwen dat ze in de stad op zwarte pieten konden stuiten. Verder maakte ze duidelijk dat er in de gebouwen van de universiteit geen zwarte pieten meer zouden verschijnen. Dat laatste was overigens al staande praktijk sinds 2010, zij het toen niet vanwege bezwaren tegen het beweerde racistische gehalte maar omdat het secretariaat van het college de bezoekjes van Sint en pieten aan alle panden organisatorisch niet meer rond kreeg.

De UM spreekt zich zelden of nooit uit in maatschappelijke discussies over controversiële onderwerpen. Zo liet Letschert in een zeer recent interview in Elsevier Weekblad (30 mei 2020) nog optekenen dat ze de rol van “morele rechter” afwijst. In het verleden was het college van bestuur gevraagd tech-fabrikant HP te boycotten wegens betwist beleid in de door Israël bezette gebieden. Ook zou men de banden met het ABP moeten verbreken wegens investeringen in fossiele brandstoffen. Letschert in EW: “Alsof ik moet oordelen over alle conflicten en problemen in de wereld. Mijn taak is om een debat te organiseren waarin diverse perspectieven aan bod komen.”

Waarom in de zwartepietdiscussie nu wel een uitspraak? De rector was niet bereikbaar voor commentaar.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)