Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Maastricht is nu geen spookstad meer"

"Maastricht is nu geen spookstad meer"

Het hele jaar heeft ze uitgekeken naar de lente, het moment dat ze alleen nog maar haar thesis hoefde te schrijven en Nederland kon gaan ontdekken. Maar twee weken voor haar laatste tentamen ging het land in lockdown. Nu ontdekt Katharina Eiben, masterstudente Arts and Heritage, haar huidige woonplaats: Maastricht. “Ik wilde graag het land doorreizen en allerlei musea bezoeken. Dat was opeens niet meer mogelijk. Maar sinds ik vorig jaar ben verhuisd naar Maastricht, heb ik deze stad ook nog niet volledig kunnen verkennen. Daar ben ik nu mee bezig, maar ik hoop toch nog wat meer van de rest van het land te kunnen zien.”

De tripjes door Nederland waren niet de enige plannen die in het water vielen. “Ik kom oorspronkelijk uit Slowakije. Het was de bedoeling dat mijn familie hierheen zou komen, maar dat ging niet meer door. Ook stond eind maart de diploma-uitreiking van mijn eerste master Management en Leadership in Praag op de planning. Die wordt nu verplaatst naar september.” En ook de nodige reizen voor haar thesis zijn geannuleerd. “Ik zou onder andere veilinghuizen en kunstverzamelaars in Schotland, Brussel en Frankfurt interviewen.”

Ondanks alles probeert Eiben optimistisch te blijven. “Mijn studie zorgt voor afleiding. Op FASoS kan ik workshops volgen die me helpen met het schrijven van mijn thesis. In februari begon ik met een online stage waarbij we aankomende kunstenaars helpen. Die loopt door tot het eind van de zomer. Er komt gelukkig ook weer wat meer leven op straat. Maastricht is nu geen spookstad meer zoals twee maanden geleden.”

Hoe leuk ze het hier ook vindt, een toekomst in Maastricht zit er niet in. “Ik ken de taal niet goed,” vertelt ze. “Een klein beetje” vervolgt Eiben met een Slovaaks accent. “Na de zomer verhuis ik hoogstwaarschijnlijk naar Duitsland, waar mijn vriend woont. Daar zijn meer vacatures die bij mijn vakgebied aansluiten. Ik ga wel hard op zoek, maar ben bang dat ik weinig vacatures in de cultuursector vind. Het is jammer, maar je moet ook naar de positieve effecten kijken. Ik heb nieuwe dingen over mezelf geleerd, ga vaker de natuur in en doe yogaoefeningen. En ik ga niets meer uitstellen: als je iets wil, moet je het gewoon doen.”

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)