Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

INKOM 2020: veel online, maar ook fysieke bijeenkomsten

INKOM 2020: veel online, maar ook fysieke bijeenkomsten

MAASTRICHT. Nu de coronamaatregelen enigszins versoepeld zijn, kunnen er straks toch grotere fysieke bijeenkomsten plaatsvinden tijdens de INKOM, van 17 tot en met 21 augustus. Zo krijgt iedere deelnemer de kans een keer naar de avondbijeenkomsten te komen en leren de eerstejaars tijdens de registraties hun groepje persoonlijk kennen. Het digitale programma blijft echter leidend.

Tot 1 juli konden er geen vergunningen aangevraagd worden voor evenementen. In eerste instantie waren er dus geen fysieke bijeenkomsten gepland. Nu mensen weer in grotere groepen bij elkaar mogen komen – mits ze 1,5 meter afstand houden – staan er twee gezamenlijke maaltijden en een avondbijeenkomst op het programma. “Die zijn in de grotere feestlocaties van Maastricht, zoals de Muziekgieterij en de Complex”, zegt voorzitter Milou Berdenis van Berlekom. “Zo leren de eerstejaars die toch een beetje kennen. Iedere deelnemer krijgt de kans om daar een keer naar toe te gaan. Er komen DJ’s en we zullen voor zitplaatsen zorgen, zodat iedereen goed afstand houdt.” Ook de keuzeactiviteiten, georganiseerd door onder andere de studentenverenigingen en UM Sports, zijn fysiek. Denk aan een workout of een pubquiz.

De registraties waren altijd al in shifts, maar zijn dit jaar verdeeld over twee locaties om de studenten nog beter te spreiden. “Zo kunnen de studenten persoonlijk hun groepje en mentor leren kennen. Daarna gaan ze door naar een informatiemarkt over Maastricht”, vertelt Berdenis van Berlekom.

De bekende grote evenementen zoals de opening (normaal gesproken op de Markt) en de cantus zijn dit jaar online. De WGI heeft een speciaal online platform laten bouwen dat werkt als een soort sociale mediapagina. “Je kunt vrienden worden met andere deelnemers, met elkaar chatten, groepen aanmaken op basis van gedeelde interesses”, zegt Berdenis van Berlekom.

Ook het hele programma staat erop. Hier kunnen studenten de links vinden naar de live-stream van de openingsceremonie of de workshop waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Of kijken naar INKOM TV. Berdenis van Berlekom: “Dat is een soort journaal. We doen verslag van activiteiten, maar geven ook een kijkje in het studentenleven van Maastricht door bijvoorbeeld bij studentenhuizen langs te gaan.”

Het hele programma moest van tevoren goedgekeurd worden door de gemeente, het college van bestuur en de Veiligheidsregio. “We moesten het heel precies afstemmen”, zegt Birgitte Hendrickx, plaatsvervangend directeur van het Studenten Service Centrum en daarmee de contactpersoon van de WGI bij het overleg met de Veiligheidsregio. “We willen absoluut niet dat de INKOM een brandhaard wordt voor een nieuwe corona-uitbraak. Dus alles moet heel veilig zijn.”

Hendrickx is benieuwd of deze alternatieve INKOM een ander publiek zal aantrekken. “Er zijn natuurlijk studenten voor wie het feesten niet zo nodig hoeft. We waren al bezig met een omslag naar een gevarieerder programma, maar dat is nu in een stroomversnelling gekomen.” Het feit dat het programma digitaal is kan aantrekkelijk zijn voor studenten die van ver moeten komen. “Ze kunnen of willen misschien nog niet reizen vanuit bijvoorbeeld Amerika of Australië. Zo kunnen ze toch meedoen. Dat kan iets zijn wat we meenemen naar volgende jaren.” 

De inschrijvingen lopen in ieder geval goed, vrijdag 3 juli stond de teller op 1200 deelnemers.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)