Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastrichtse Inkom nóg beperkter

Maastrichtse Inkom nóg beperkter

Kabinet komt met strengere regels

MAASTRICHT. De introductieweken voor nieuwe studenten mogen doorgaan, maar met verdere beperkingen. Dat heeft premier Rutte vanavond tijdens een persconferentie laten weten. Het hele programma moet zoveel mogelijk online, fysieke bijeenkomsten zijn alleen toegestaan als ze een informatief karakter hebben, ontgroeningen zijn verboden, net als alcohol bij bijeenkomsten van studie- en sportverenigingen. Onduidelijk is of het alcoholverbod ook voor andere activiteiten geldt. De nieuwe regels hebben gevolgen voor de Maastrichtse Inkom. Komende maandag worden de wijzigingen bekend gemaakt.

De Maastrichtse Inkom - de kennismakingsweek voor nieuwe studenten die maandag 17 augustus begint - hing de afgelopen dagen aan een zijden draadje. Het kabinet zou plannen hebben om alle introductieweken van universiteiten en hogescholen te verbieden nu het coronavirus weer aan een opmars bezig is en vooral jongeren een grote rol lijken te spelen in de verspreiding.

Maar vandaag, donderdag 6 augustus, komt het kabinet daarvan terug, niet in de laatste plaats omdat sommige ministers, zo meldt de NOS,  juist pleitten voor het doorgaan van de kennismakingsweken: die zijn in hun ogen te belangrijk voor de sociale contacten van nieuwe studenten. Wel krijgen de organisatoren beperkingen opgelegd: de hele introductie moet zoveel mogelijk online plaatsvinden, fysieke bijeenkomsten kunnen alleen als het om informatieve zaken gaat, ontgroeningen van studentenverenigingen zijn verboden, bijeenkomsten van sport- en studieverenigingen moeten in kleine groepen plaatsvinden, op 1,5 meter afstand, zonder alcohol en tot uiterlijk 22.00 uur. Last but not least moet het hele programma de toestemming hebben van het college van bestuur en de voorzitter van de veiligheidsregio. Hier is dat de Maastrichtse burgemeester Penn-te Strake.

Het programma van de Inkom 2020 was begin juli rond én goedgekeurd door de veiligheidsregio en het college van bestuur: de meeste onderdelen zijn online (zoals de opening en de traditionele cantus), maar er waren ook enkele fysieke bijeenkomsten gepland. Zoals twee gezamenlijke maaltijden en een avondbijeenkomst. “Die zijn in de grotere feestlocaties van Maastricht, zoals de Muziekgieterij en de Complex”, zei Inkom voorzitter Milou Berdenis van Berlekom begin juli al tegen Observant. “Zo leren de eerstejaars die toch een beetje kennen. Iedere deelnemer krijgt de kans om daar een keer naar toe te gaan. Er komen DJ’s en we zullen voor zitplaatsen zorgen, zodat iedereen goed afstand houdt.”

Het lijkt zeer waarschijnlijk dat deze onderdelen door de nieuwe maatregelen van het kabinet geschrapt zullen worden.

Wat er precies verandert, wordt komende week duidelijk, laat rector Rianne Letschert desgevraagd weten. Maandag komt zij bijeen met de werkgroep Inkom en alle voorzitters van de studentenverenigingen en brengen ze de wijzingen in kaart.

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)