Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een fietsende chirurg in spe

Een fietsende chirurg in spe

Photographer:Fotograaf:

Eigen foto MvdV

Portret eerstejaars

26 juni 2020 is een dag die Maud van der Velde (19) nooit meer zal vergeten. Toen hoorde ze dat ze alsnog is toegelaten – ze stond op de wachtlijst – voor de studie geneeskunde in Maastricht.

Het plan om dokter te worden, kwam al op in de tweede klas van het vmbo. Ze ging naar de havo, gaf zich vervolgens op voor de opleiding tot operatieassistente en liep tijdens de selectie een dagje mee op de OK. Daar werd haar lot bezegeld. Ze vond het geweldig. “Dit was het echt. Ik wist het meteen, ik wil chirurg worden. Ja, snijden vind ik mooi. Het menselijk lichaam interesseert me, ik wil graag iets voor mensen betekenen, hen blij maken.” En dus werd het niet de opleiding tot operatieassistente, maar het vwo om daarna door te stomen naar de universiteit.

Vandaag start haar Inkom, vertelt ze op maandagochtend 9.30 uur. Om 11.45 gaat ze kennismaken met haar Inkomgroep, online. “Heel jammer dat het niet fysiek kan, maar ik krijg tijdens de studie ook nog de kans om mensen te leren kennen. We hebben een geneeskundeapp met alle eerstejaars en ik ben door twee disputen uitgenodigd, die gaan iets organiseren.”

Ze zal de feesten van de verenigingen missen. Maar zelfs al zouden die toch doorgaan, dan ging ze niet. “Ik werk sinds een klein jaar zelf in een verzorgingshuis als zorghulp. Ik maak het ontbijt of de lunch, help de bewoners met eten, lees de krant met ze, ga wandelen. Ik zou niet willen dat die mensen een risico zouden lopen door mij. Ik heb dit voorjaar in een speciaal pak moeten werken, juist vanwege corona.” Wel gaat ze komende woensdag naar de open fietstraining van de Dutch Mountains. Wie weet wordt ze daar wel lid van. Haar racefiets staat al klaar.

Dit jaar gaat ze nog niet op kamers, “ik wil even aankijken hoe alles gaat. Maar in mijn tweede jaar ga ik wel een kamer zoeken. Ik vind het belangrijk, het is een nieuwe fase van je leven, als je op jezelf woont moet je echt voor jezelf zorgen en maak je ook het studentenleven meer mee.” Misschien dat ze dan ook bij een studentenvereniging gaat. Bijvoorbeeld bij Koko. Maar de studie zal altijd voorop staan.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)