Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Inkom-nostalgie

Inkom-nostalgie

Met een vreemd gevoel van nostalgie denk ik terug aan een jaar geleden. Samen met een vriendin bespreek ik of we kaartjes zullen kopen voor een van de Inkom-feesten in het MECC. We twijfelen een beetje. Zijn we niet te oud daarvoor? Gaan we alleen maar eerstejaars tegenkomen? Uiteindelijk doen we het toch, met een hilarische avond tot gevolg. Hoe ik toen zonder kleerscheuren ben thuisgekomen, blijft een raadsel.

Met een andere vriendin, die net is aangekomen in Maastricht voor haar masterprogramma, heb ik het over de gezelligste barretjes in de stad. “In de Platielstraat begint de avond meestal,” vertel ik. “En uiteindelijk eindigt iedereen hoe dan ook in de Fessa. Of je dat nou wil of niet.”  Ze is enthousiast, gaat er een topjaar van maken.

Een jaar later kan het contrast bijna niet groter zijn. Er zijn geen plannen meer voor de introductieweek. De ideeën van 2019 lijken uit een vorig tijdperk te komen. Voor corona. In datzelfde tijdperk zijn ook fysiek onderwijs, naar kantoor gaan en mijn bestuursactiviteiten blijven steken.

Toch was ik (misschien achteraf gezien, te) optimistisch voor alle nieuwe studenten die naar Maastricht komen. Ondanks dat veel activiteiten online zouden plaatsvinden, mocht een deel ook fysiek worden georganiseerd. Samenkomen met je mentorgroepje, lunchen en dineren, nieuwe mensen leren kennen: wat te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook. En met de oplopende cijfers is het geen wonder dat het kabinet ook hier een streep door heeft gezet.

Een deel van mij is blij met deze maatregelen. Sommige activiteiten zijn nu eenmaal onverantwoord in dit tijdperk (voor het gemak: we leven nu tijdens corona). De kans op besmetting is te groot.

Maar een ander deel heeft ook te doen met de nieuwe studenten. Met welk gevoel gaan zij hun eerste jaar op de universiteit tegemoet? Hoe gaan ze contacten leggen via Zoom? En kunnen ze nog een beetje genieten van het Maastrichtse studentenleven? Ik loop hier al vier jaar rond. De weg weet ik ondertussen wel. Maar ik hoop dat deze eerstejaars ook een Maastricht na corona mogen meemaken.

Lieve Smeets, masterstudent straf- en privaatrecht

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)