Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Waar stopt dit? Bepaalt de overheid straks ook de hoogte van de huur?”

“Waar stopt dit? Bepaalt de overheid straks ook de hoogte van de huur?” “Waar stopt dit? Bepaalt de overheid straks ook de hoogte van de huur?” “Waar stopt dit? Bepaalt de overheid straks ook de hoogte van de huur?”

Photographer:Fotograaf:

Stills uit live stream

Debatteren in een geïmproviseerde studio

BBQ-en in het stadspark moet mogen. De cafés zouden 24 uur per dag open moeten zijn. Een alcoholisch drankje moet je op straat kunnen drinken. Ontgroening moet worden afgeschaft. Een greep uit de stellingen waarover eerst vier politieke jongerenpartijen afgelopen dinsdag debatteerden en daarna de vier grote Maastrichtse studentenverenigingen. In het Engels.

Zonder publiek en vanuit een geïmproviseerde studio in het studentenservicecentrum gaf rector Rianne Letschert de aftrap voor het debat dat via een livestream te volgen was. De eerste stelling ‘BBQ-en in het stadspark moet mogen’ leverde nog niet veel vuurwerk op tussen de lokale studentenpartij MOED en de Jonge Socialisten. Het moet kunnen, luidde het oordeel, al moeten studenten zich wel verantwoordelijk gedragen; dus afval opruimen en brand voorkomen.

Kamerverhuur

Het werd spannender toen de JOVD (jonge liberalen) en PINK (politieke jongerenorganisatie van Partij voor de Dieren) het tegen elkaar opnamen. De stelling: de gemeente Maastricht moet verbieden dat huurbazen alleen meisjes of juist jongens als huurder willen of studenten uit een bepaald land. De JOVD vindt dat de huisbaas de vrijheid moet hebben om zijn huurders te kiezen, “het huis is immers zijn eigendom”, klonk het. PINK beriep zich op het recht op huisvesting voor iedereen. “Waar stopt dit”, vroeg de jonge liberaal zich af. “Bepaalt de overheid straks ook de hoogte van de huur? Nog even en we hebben geen particuliere verhuurders meer.”

Ontgroening

Na een “commercial break”, zoals de rector het noemde – met filmpjes van UM Sport, voetbalclub MVV, Saurus en bijvoorbeeld Pathé – betraden de voorzitters van Saurus, Circumflex, Tragos en Koko de arena. Opnieuw waren er prikkelende stellingen zoals ‘ontgroening moet worden afgeschaft’. Mark Albers van Tragos vond dat een “negatieve stelling”. Hij wilde een positievere voorstellen. Maar daar stak de rector een stokje voor. Dit is de stelling waar we over debatteren, klonk het. Albers betoogde dat het goed is dat de ene vereniging wel aan ontgroening doet en de andere niet. Dan heeft de student echt iets te kiezen. Tragos houdt vast aan ontgroening omdat het “een band tussen eerstejaars creëert en het een goeie manier is om de mores, de geschiedenis, kortom de hele vereniging te leren kennen. Het gaat niet om vernederen, wat wel eens wordt gedacht.”

Die band smeden kan ook op een andere manier, vond Jordi Janssen van Koko: “In plaats van ontgroenen gaan we met zijn allen op introductieweekend. We maken een hoop lol, we dwingen niemand om iets te doen, en zo ontstaan er echte vriendschappen. Niet alleen tussen eerstejaars, maar ook tussen ouderejaars en eerstejaars.”

Samenwerken

Ook het publiek kon vragen stellen. Wat leer je bij een vereniging dat je elders niet kunt leren, wilde iemand weten. De vier voorzitters bleken eensgezind: het is een goede voorbereiding op het professionele leven. “Je leert organiseren, spreken in het openbaar, samenwerken. Goed voor je eigen ontwikkeling dus”, vatten Rosalie Bovie van Saurus en Stan der Vleuten van Circumflex het samen.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)