Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Het zal niet allemaal cosy en comfy worden. Leren is soms heel oncomfortabel”

“Het zal niet allemaal cosy en comfy worden. Leren is soms heel oncomfortabel”

Photographer:Fotograaf:

Observant

Officiële aftrap Global Studies in Vrijfhoftheater

“Onze droom wordt werkelijkheid door jullie, studenten,” zegt een enthousiast hoofd van het Develoment Team, Valentina Mazzucato. Na drie jaar van voorbereidingen was vandaag de aftrap voor Global Studies, de nieuwe UM-bachelor die een samenwerking is tussen de zes Maastrichtse faculteiten. Niet iedereen van de ongeveer zeventig studenten was aanwezig in het Vrijthoftheater. Zeker tien kampen met reisbeperkingen vanwege Covid-19.

Our world and the people on it are in trouble. I refuse to stand by and watch. With this study I hope to help.” Spreekstalmeester Mark Kawakami leest voor uit een motivatiebrief van een van de studenten Global Studies, en concludeert grinnikend dat dit soort brieven de druk op de staf alleen maar verhoogt. Maar daar lijkt deze middag niemand zich druk over te maken. Integendeel. De 26 stafleden die onder leiding van prof. Valentina Mazzucato met veel zorg het programma in elkaar hebben gezet, kunnen niet wachten tot het begint.

Mislukking

“Deze bachelor begon als een mislukking”, legde ze uit. Vier jaar geleden diende ze het plan in als mogelijke nieuwe bachelor van de faculteit Arts and Social Sciences. De keuze viel echter op Digital Society, dat vorig jaar van start ging. Maar het plan voor Global Studies verdween niet in de la. Door tussenkomst van rector Rianne Letschert groeide het uit tot een UM-brede bachelor die wereldproblemen als klimaatverandering, armoede, racisme, migratie en een pandemie als Covid-19 vanuit verschillende vakgebieden zal bestuderen. Alle zes faculteiten - en dat is helemaal nieuw aan de UM – werkten samen aan het curriculum. Het ging niet zonder slag of stoot, vertelde Lutz Krebs, program director van Global Studies, die na rector Letschert en Fasos-decaan Christine Neuhold (de nieuwe bachelor is onder gebracht bij Fasos) het woord kreeg. Er is veel gediscussieerd, bedacht, en over de grenzen van disciplines heen gekeken. Uiteindelijk was het niet alleen een “leuke maar ook leerzame reis”.

Beste vriend

“Kijk naar links en kijk naar rechts”, vraagt Mazzucato haar studenten die op 1,5 meter afstand van elkaar in het theater zitten. “Die persoon naast je, kan je beste vriend worden. Hoe de komende jaren gaan uitpakken, ligt niet alleen aan de staf, maar ook aan jullie. Jullie zijn pioniers, jullie krijgen veel ruimte voor jullie initiatieven en ideeën. We zullen allemaal open moeten staan, moeten luisteren naar elkaar en moeten leren van elkaar. En dat begint deze week. We bepalen samen welke rules of engagement binnen onze opleiding gaan gelden. Het zal niet allemaal cosy en comfy zijn, echt leren is soms heel oncomfortabel. Maar dat is niet erg. Het gaat erom dat je dingen uitprobeert.” En ja, voegt ze eraan toe. Er zullen zeker zaken misgaan, “maar een mislukking was een van de beste dingen die mij zijn overkomen.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)