Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik heb nu én de disputen leren kennen én andere eerstejaars”

“Ik heb nu én de disputen leren kennen én andere eerstejaars”

Terugblik op de Inkom

Het was dit jaar niet anders: de Inkom, de introductieweek van de Universiteit Maastricht, vond grotendeels digitaal plaats. Was het de moeite waard? Hebben de eerstejaars nieuwe mensen leren kennen? Is Maastricht hun stad geworden? We vroegen het aan vier studenten.

Wat eerstejaars econometrie-student Cedric Pots het meest is bijgebleven, zijn de dagelijkse ontmoetingen van zijn mentorgroepje, meestal in het park. Pardon? Is dat in deze tijden wel verantwoord? “Ja hoor, we hebben zo goed en zo kwaad als dat kon afstand gehouden en geen rare dingen uitgehaald. We hebben vooral spelletjes gedaan en elkaar zo leren kennen.” Idem dito bij Renée Moers, eerstejaars Biomedical Sciences. Ook zij ontmoette haar groepsgenoten meermaals in de buitenlucht “op 1,5 meter afstand”. De ene keer verorberden ze een pizza, de andere keer werd er een drankje gedronken.
Eerlijk gezegd zag Moers er maandagochtend een beetje tegenop, “ik had geen zin. Ik dacht: ‘De Inkom is zo anders dan normaal, veel is digitaal…’” Maar die houding is volledig veranderd gedurende de week. “Het was echt heel leuk.”

Derck Dolmans, eerstejaars biomedische wetenschappen, was vanaf donderdag in Maastricht. Toen ging voor hem de Inkom pas leven (daarvoor volgde hij het digitale programma in zijn ouderlijk huis in Kranenburg). Hij trok op met een deel van zijn “heel leuke” Inkom-groepje. “Mijn papa’s waren van Stennis. Zij wisten waar ook na tienen – het programma duurde tot tien uur – nog wat te doen was. Op gepaste afstand”, benadrukt hij meermaals. Op vrijdag werd er zelfs met champagne gebruncht bij een bekende op het dakterras.

Er lag deze week een vergrootglas op het gedrag van studenten. Het had niet veel gescheeld of de introductietijd aan Nederlandse universiteiten was helemaal geschrapt door het kabinet. En van dat vergrootglas waren de mentoren zich maar al te bewust. Moers: “Mijn mama’s van dispuut ExpresZo [waar ook de Werkgroep Inkom-voorzitter lid van is, red.] wisten dat ze niet veel konden en mochten organiseren. Ze hielden zich strikt aan de regels.”

Digitale activiteiten

Alle geïnterviewden volgden wel iets van het digitale programma. Pots keek het live debat met politieke partijen en studentenverenigingen. Ook ging hij eens goed zitten voor een workshop Chinees. “Ik wist er niks van, dus alles wat ik ervan opstak, was meegenomen.” Moers sloot aan bij een digitale pubquiz. Maar vaak lieten de eerstejaars het platform links liggen. Te saai of te veel technische heisa.

Zoals bij Maud van der Velde, eerstejaars geneeskunde. Zij kreeg maar moeilijk toegang tot de digitale activiteiten. “Toen dat niet lukte, heb ik het snel opgegeven.” Dolmans, die de eerste drie dagen het Inkom-programma vanuit zijn ouderlijk huis in Kranenburg volgde, liep ook tegen problemen aan. “Het was lastig om je in te schrijven voor bijvoorbeeld de online pubquiz. Die zat snel vol en er was gedoe met de externe sites die de inschrijvingen verwerkten.”  De grote evenementen, zoals de opening, cantus en sluiting, werd door de meesten in flarden bekeken.

Disputen

En hoe zit het met het studentenleven? Zijn ze enthousiast geworden over een studentenvereniging of dispuut? Zowel Van der Velde als Moers hadden van tevoren geen idee wat disputen zijn. Daar is verandering in gekomen dankzij hun mama’s.

Van der Velde liep mee met onafhankelijk damesdispuut Schanulleke en met Dextra, het onafhankelijk medisch damesdispuut. Met hen ging ze onder andere tapas eten en zwemmen in Fun Valley. Van der Velde: “Ik had berichtjes van hen gekregen via sociale media; ik heb nu én de disputen leren kennen én andere eerstejaars. Het was echt leuk.”

Moers was vastbesloten niet bij een studentenvereniging te gaan, “omdat ik daar het type niet voor ben. Maar nu ik ExpresZo, het dispuut van mijn mama’s beter heb leren kennen, ben ik wel enthousiast.”
 

Wendy Degens, Riki Janssen, Yuri Meesen, Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)