Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Beoogd D66-leider Kaag wil liever nu al extra geld voor kennis

NEDERLAND. Eigenlijk kunnen we niet wachten tot het volgende kabinet om extra geld aan onderwijs en wetenschap te besteden, zegt Sigrid Kaag, beoogd partijleider van D66, bij de opening van het academisch jaar in Groningen.

Haar partijgenoot, D66-minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven, is nogal mild voor het huidige kabinet. Het heeft honderden miljoenen euro’s extra aan het hoger onderwijs besteed, zei ze. Het volgende kabinet zou opnieuw extra geld moeten uittrekken, dat wel.

Maar Kaag, aankomend lijsttrekker voor D66, sloeg vanmiddag aan de Rijksuniversiteit Groningen een hardere toon aan. “Opeenvolgende kabinetten hebben verzuimd het belang van ongebonden en fundamenteel onderzoek op waarde te schatten”, stelde ze. “We moeten allemaal naar onszelf kijken en naar onze rol hierin. De huidige regering heeft weliswaar fors geïnvesteerd in onderzoek en onderwijs, maar het is simpelweg niet genoeg geweest.”

Verwachtingen

“Veel mensen hadden hoge verwachtingen van deze regering”, voegde ze eraan toe. “Deels omdat mijn eigen partij, D66, eraan deelnam. We zijn nog niet in staat geweest aan deze verwachtingen te voldoen.”

Het extra geld kan volgens Kaag niet wachten tot na de verkiezingen. “Dit overstijgt de partijpolitiek. En ik vind dat deze regering een eerste, serieuze stap moet zetten. Want alleen wetenschap en onderwijs kunnen ons helpen steeds beter uit deze crisis te komen.”

NAVO-norm

Ze hoort in de politiek vaak de NATO-norm voor uitgaven aan defensie: 2 procent van het nationaal inkomen. Maar de politiek zou zich even druk moeten maken om de afgesproken kennisnorm van 3 procent, vindt Kaag.

“En ik beloof u: als ik in dit land aan het roer zou staan, dan zou ik koersen op de kennisnorm”, zei Kaag. Ze onderschreef bovendien de kritiek van actievoerders op het huidige systeem en de onderfinanciering in de wetenschap. “Deze situatie is niet houdbaar. We kunnen geen excellentie door uitputting bereiken.”

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)