Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

ES-afgestudeerde: “Ik moet concurreren met kandidaten met drie tot vier jaar werkervaring”

ES-afgestudeerde: “Ik moet concurreren met kandidaten met drie tot vier jaar werkervaring”

Photographer:Fotograaf:

Eigen foto Jack van den Berg

Nieuwe serie: Net afgestudeerde UM’ers op zoek naar baan in coronatijd

Hij schrok ervan, had niet verwacht dat de concurrentie zo heftig zou zijn: drie- tot vierhonderd “vaak sterke” sollicitanten op banen in Brussel, rondom de Europese Commissie. Banen die Jack van den Berg, sinds half juli afgestudeerd als master European Studies, graag zou willen.

“In public affairs. Je bent in dienst van een bedrijf of een groep bedrijven en geeft advies over bijvoorbeeld wetsvoorstellen van de Europese Unie. Hoe moeten ze daar op inspelen? Kunnen ze invloed uitoefenen? Tegelijkertijd ben je ook gesprekspartner voor de EU, want zij willen graag weten hoe bedrijven over bepaalde voorstellen denken. Het is een tweerichtingsverkeer. Je probeert de discussie aan te wakkeren over, in mijn geval, digitale vraagstukken als privacy, online marketing, kunstmatige intelligentie, daarin ben ik gespecialiseerd. Lobbyist is daarom ook geen goede omschrijving, dat is eenrichtingsverkeer.”

Cum laude

Jack van den Berg (25) studeerde cum laude af (de diplomauitreiking komt nog), deed mee aan een honours programma, liep eerst stage in New York bij een bedrijf dat Europese bedrijven helpt om in de VS voet aan de grond te krijgen, en vervolgens in Brussel bij een organisatie die analyses maakt van satellietbeelden. Daar ontdekte hij dat een baan in public affairs precies is wat hij wil.

45 brieven

Hij stuurde zijn eerste sollicitatiebrief al in november 2019; de teller staat nu op 45. “Voor de officiële traineeships van de EU moet je je vroeg aanmelden. Maar daar hebben ze nu even geen nieuwe plekken omdat de februari-lichting is doorgeschoven naar het najaar, vanwege corona.” Voor de rest heeft corona geen invloed op het aantal vacatures, zegt hij. “Er is veel aanbod, maar de competitie is groot. Ik heb een goed gevuld cv, heb altijd naast mijn studie gewerkt. De afgelopen maand, vrijdag is mijn laatste dag, nog fulltime bij Maastricht Housing waar ik ook als student werkte. Maar ik moet concurreren met kandidaten die al drie tot vier jaar werkervaring hebben. Die lopen twee jaar stage, krijgen daar 800 tot 900 euro per maand voor en werken bij in de kroeg om rond te komen. Ik wil wel stagelopen, maar alleen als er een baangarantie aan vastzit of als ik daardoor een netwerk kan opbouwen. In Brussel gaat alles via netwerken.”

Mentor

Hij heeft een mentor in de arm genomen die hem helpt met zoeken en tips geeft. “Dat is nieuw. Er is tijdens de coronacrisis in Brussel een platform opgericht door ‘young professionals in digital policy’, precies mijn gebied. Een groep mensen die tijdens de laatste financiële crisis probeerde een baan te bemachtigen. Zij weten hoe het is om tijdens een crisis te solliciteren. Ik leer veel van mijn mentor: zorg dat je brief als een van de eerste binnen is, dan maak je meer kans. Schroom niet om open sollicitaties te versturen, dat kan goed werken. En zorg dat je relevante ervaring goed naar voren komt in je brief.”

Aan de bak

Van den Berg hoopt over zes tot acht maanden -“ik heb met een alumna van European Studies gepraat, die noemde deze termijn”- onder de pannen te zijn. “Het heeft blijkbaar tijd nodig. Er zijn studiegenoten die het eerst rustig aan willen doen, maar dat wil ik niet. Ik wil het liefst zo snel mogelijk aan de bak.”

 

 

Alumniweek UM gaat zaterdag van start

Komende zaterdag start de Alumniweek - van 5 tot 11 september - aan de Universiteit Maastricht. Een week lang inderdaad, en niet zoals normaal een alumnidag. Het programma is online en (grotendeels) in het Engels. Het is volgens de organisatie “het grootste evenement ooit voor (aankomende) UM-alumni”. Er hebben zich inmiddels - peilmoment woensdag 2 september einde van de middag -  750 alumni aangemeld.

Zaterdag om 13.30 klinkt het startschot met een welkom door collegevoorzitter Martin Paul en de keynote speech van Marijke Wijnroks (FHML) - Chief of Staff bij the Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria -getiteld: Life happens when you are busy making other plans.

Op maandag staat er onder andere een alumni coach café gepland, op dinsdag zijn er alumni breakfast talks op verschillende tijden voor alumni in verschillende tijdzones, en een ontmoeting met oud-studiegenoten. Op woensdag kan er online gesport worden en de week wordt afgesloten met een virtuele borrel, een speech van rector Rianne Letschert en live muziek van UM-alumna en singer-songwriter Marike Jager.

Meer weten: https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/online-um-alumniweek-2020

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)