Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Alumna European Public Affairs: “Ik heb enorm veel geluk gehad”

Alumna European Public Affairs: “Ik heb enorm veel geluk gehad”

Photographer:Fotograaf:

archief I-SP

Net afgestudeerde UM’ers op zoek naar baan in coronatijd

Ze heeft iedere dag aan het einde van de middag tijd voor een interview, laat Ida-Susanna Pöllänen per mail weten. Eenmaal aan de telefoon vanuit Finland vertelt de pas afgestudeerde master European Public Affairs dat ze een baan heeft. 

De dag na haar afstuderen op 31 juli 2020, begon ze als Public Affairs medewerker bij Kreab, een consultancy bureau in Helsinki dat gespecialiseerd is in communicatieadvies en public affairs; er werken onder andere experts die voor bedrijven contact onderhouden met beleidsmakers van de lokale, regionale en nationale overheid, maar ook de Europese Unie.

“Ik heb enorm veel geluk gehad”, klinkt het een aantal keren tijdens het gesprek. Zo kon Pöllänen, in tegenstelling tot veel studiegenoten, dit voorjaar wél aan een stage beginnen. Bij hetzelfde Kreab. Al hing het wel even aan een zijden draadje toen corona zich aandiende. “Men wilde het uitstellen tot de herfst, maar ik zei dat het in het voorjaar moest omdat ik anders studievertraging zou oplopen.” En daar bleek het bedrijf gevoelig voor. “Kreab was heel flexibel, daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Stoute schoenen

Ze werkte hard, liet zien dat ze zowel uit de voeten kon met vragen van bedrijven over communicatie en public affairs (hoe om te gaan met regels en wetgeving van diverse overheden). Ook bleek ze bedreven in de sociale media. In de derde maand van haar stage trok ze de stoute schoenen aan en vroeg of er vacatures waren. De communicatietak had door corona minder werk, de klanten bleven weg, legt ze uit, maar bij de afdeling public affairs was het business as usual. “Uiteindelijk kon ik daar blijven. Op 1 augustus ben ik begonnen.” Op dit moment is ze bezig met vraagstukken in de energiesector. “Ik heb contact met beleidsmedewerkers van de EU, welke wetgeving komt er aan, wat betekent dit voor mijn klanten, hoe kunnen we daarop inspelen?”

Veel geluk

Ze weet dat heel wat jaargenoten een zwaar voorjaar hebben gehad. Geen stage, in plaats daarvan mochten ze een uitgebreidere scriptie schrijven zodat ze alsnog op tijd kunnen afstuderen. Maar dan komt de volgende horde, weet Pöllänen. De zoektocht naar een baan. “Er is weinig werk. Ik heb tussen de vijftien en twintig brieven de deur uitgedaan toen nog niet duidelijk was of ik bij Kreab kon blijven. Ik heb van geen enkele organisatie een antwoord ontvangen.” In die tijd maakte ze zich zorgen: hoe moest ze straks de huur betalen?  “Veel studiegenoten zitten hier nu mee. Zij hebben een moeilijk voorjaar gehad en nu is het vaak niet veel beter. Ik ben eind maart in de haast naar Finland vertrokken, ik heb niet goed afscheid van ze kunnen nemen. Onze diplomauitreiking is straks online, dat is echt triest allemaal. Geen examenfeest, alles lijkt weggevaagd. Alles is onzeker voor heel veel afgestudeerden. Er is veel stress, ik hoop dat mijn medestudenten hulp krijgen bij het vinden van een baan. Ik ben een uitzondering, ik heb veel geluk gehad.”

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)