Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Faculty development team FHML wint excellentieprijs

MAASTRICHT. Het team Faculty development – verantwoordelijk voor de opleiding van docenten – van de vakgroep onderwijsontwikkeling en -onderzoek (O&O) van de Faculty of Health, Medicine and Life sciences heeft de Aspire for Excellence Award gewonnen. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door AMEE, een internationale vereniging voor medisch onderwijs.

De deelnemers moeten een uitgebreid dossier indienen, dus dat ze kans maakten was geen verrassing. Dat ze wonnen wel. “Ik dacht even: we waren toch niet de enige kandidaat”, lacht onderwijskundige Herma Roebertsen. Maar nee, de jury – drie experts die feedback geven en vervolgens een commissie die het rapport beoordeelt – vindt echt dat het FHML-team op internationaal niveau eruit springt.

Ze roemen de inclusiviteit van het programma – voor iedereen van tutor tot blokcoördinator is er een gratis training, ook in het Engels. Ze waarderen het feit dat veel van de werknemers van de vakgroep O&O zelf onderzoek doen naar onderwijs en dat ze actief meedenken bij curriculumveranderingen in de studies. En ze prijzen het team omdat het een ‘lerende gemeenschap’ heeft opgezet: docenten leren niet alleen van experts tijdens de training, maar vooral ook van elkaar.

“Daar zijn we de afgelopen jaren veel mee bezig geweest, om dat op te zetten”, zegt Roebertsen. “Een omgeving waarin je elkaar advies geeft, waarin je af en toe bij elkaar gaat zitten en van elkaar leert. Veel medewerkers hebben dat wel bij hun andere taak – onderzoek of klinisch werk – maar niet voor onderwijs.”

De prijs opent volgens Roebertsen deuren. “Je krijgt er toegang mee tot de Aspire Academy; de groep winnaars van voorgaande jaren die met elkaar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van medisch onderwijs bespreekt. Daardoor leer je weer mensen kennen en wordt het makkelijker om contact te leggen over een eventuele samenwerking.”

Afgelopen zaterdag ontmoette ze de anderen online. “We bespraken zaken als het geven van online klinisch onderwijs, welke lessen we hebben geleerd van het huidige online onderwijs en hoe we wat goed is kunnen behouden als deze crisis voorbij is.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)