Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Fasos: onderwijsgroep in een tent

Fasos: onderwijsgroep in een tent Fasos: onderwijsgroep in een tent Fasos: onderwijsgroep in een tent

Photographer:Fotograaf:

Joey Roberts en Observant

MAASTRICHT. Achter de Turnzaal aan de Grote Gracht staan sinds kort twee grote witte tenten, model festivaltent. Zij fungeren sinds de start van het academisch jaar als extra onderwijsruimten. De grootste (25 bij 15 meter) kan 55 studenten coronaproof herbergen, de tweede (15 bij 15 meter) heeft plaats voor 40 studenten. 

De tenten zijn geen overbodige luxe, want de faculteit Arts and Social Sciences (Fasos) kan slechts dertien van de dertig onderwijsruimtes gebruiken, vertelt huismeester Armand Schoonbrood. “De andere hebben geen mechanische ventilatie of ze zijn te klein voor een volledige onderwijsgroep.” Fasos heeft immers niet gekozen voor onderwijsgroepen waarbij de ene helft van de groep online meedoet, en de rest op de campus aanwezig is. De onderwijsgroepen van de bachelors zijn tot kerst online, die van de masters zijn juist op de campus.

Zware bevalling

De eerste plannen waren er in juni, eind juli startte de bouw, vertelt Schoonbrood, die het project leidde. Het was een “zware bevalling”, zegt hij, “het zijn speciale tenten, die aan allerlei eisen moeten voldoen. Zo zijn de vloeren geïsoleerd en brandveilig, de dakzeilen zijn nieuw en laten geen licht door, de zijwanden zijn niet van zeil, maar op last van de gemeente van brandwerend materiaal, er is verwarming en een ventilatiesysteem dat 25 kubieke meter verse lucht per uur per aanwezige de tent in pompt.” Via twee glasvezelkabels is er contact met de Turnzaal zodat een powerpoint-presentatie ook direct in de tent te zien is.

Brandslang

De komende weken komen er nog rookmelders die in direct contact staan met de meldkamer van de Brandweer Zuid-Limburg. Tot die tijd liggen er - voor het geval dat - een paar grote brandslangen in het straatje van de Turnzaal naar de tenten. Dat is onlangs door de faculteit gedoopt tot Griekse Gracht met een heus straatnaambord. Dat heeft alles te maken met een kunstwerk van Jan van der Ploeg dat sinds kort in het straatje hangt en doet denken aan de Griekse vlag.

Gedoogvergunning

De vergunning is in principe rond, zegt Cerien Streefland, directeur van Fasos. “Wij hebben ieder jaar tijdens de introductie op dit terrein een tent staan om de eerstejaars te ontvangen, daarvoor hebben we een evenementenvergunning. Die hebben we in eerste instantie verlengd. Maar nu krijgen we na overleg met de gemeente, die een aantal keer is komen kijken of de tenten aan alle veiligheidseisen voldoen, een ‘gedoogvergunning’.”

De twee tenten zullen zeker tot Kerst blijven staan, maar afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona kan dat ook langer zijn.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)