Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studenten helpen studenten

Studenten helpen studenten Studenten helpen studenten

Veel aandacht voor peer support tijdens Wellbeing Week

MAASTRICHT. De studentpsychologen krijgen niet veel vragen over corona-gerelateerde problemen. Dat zegt Liesbeth Mouha, studentpsycholoog en medeorganisator van de Wellbeing Week, die volgende week van start gaat. “De mensen die er wel mee komen, zijn vaak al eerder vastgelopen. Daar speelde dus al iets.”

De wachttijden zijn wel gestegen, “maar dat is altijd in deze tijd van het jaar”, zegt Mouha. Een student moet nu tot begin december wachten op de intake. Vanaf januari willen de psychologen hun inloopspreekuur (de Quick Psychological Referral) uitbreiden naar iedere werkdag, nu is het alleen op maandag en donderdag. “Dat zijn korte gesprekken waarin we bepalen of iemand een intake bij ons kan doen of dat we moeten doorverwijzen. Het is zonde als iemand eerst bij ons op de wachtlijst komt, vervolgens naar de GGZ moet en daar opnieuw moet aansluiten in de rij wachtenden.”

Het lijkt er dus op dat de coronacrisis geen al te breed verspreide psychologische problemen met zich meebrengt, al is het volgens Mouha moeilijk in kaart te brengen hoe het precies met studenten gaat. “Wij hebben duidelijk aangegeven waar we voor zijn; korte begeleiding. Wie meer hulp nodig heeft en zelf al de weg heeft gevonden naar de huisarts of ggz zien wij dus niet.” In juni is er een landelijke enquête de deur uitgegaan naar studenten om te vragen hoe het met ze ging. “Die cijfers waren niet erg representatief voor Maastricht. We wachten nu op de specifieke cijfers daarvan voor Maastricht. De UM heeft zelf ook een vragenlijst uitgezet over probleemgestuurd onderwijs en corona, en daar zit ook een klein stukje well-being in.”

Mouha denkt dat het helpt dat de studentpsychologen veel preventieve programma’s hebben. “De workshops lopen goed en we zetten sterk in op peer support. Daar zit ook een sociaal aspect in, dat is iets wat wij niet kunnen bieden. Als je wat eenzaam bent en vrienden wil maken, kun je beter met een andere student praten dan met een psycholoog.”

Ook tijdens de Wellbeing Week is er extra aandacht voor hoe studenten elkaar kunnen ondersteunen. “We hebben twaalf workshops door studenten voor studenten georganiseerd, die zijn heel populair. Ook de twee suïcidepreventie-workshops – hoe kun je met iemand praten die niet goed in zijn vel zit – zaten meteen vol. Je ziet dat mensen elkaar willen helpen, dat er behoefte is aan contact.” Dat laatste blijkt ook uit de populariteit van de paar kleine fysieke bijeenkomsten die er zijn. “Al komt dat natuurlijk ook omdat er maar vier studenten per bijeenkomst mogen komen.”

Kijk voor het volledige programma van de Well-being Week op https://www.aanmelder.nl/wellbeingweek2020

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)