Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dertien miljard voor ‘Europese NWO’

EUROPA. Europa trekt tot 2020 zo’n dertien miljard euro uit voor de European Research Council. In de vorige periode had de Europese evenknie van onderzoeksfinancier NWO nog rond de 7,5 miljard te besteden.

De ERC is een groot succes, niet in de laatste plaats voor Nederlandse wetenschappers. Talentvolle onderzoekers kunnen voor verschillende vakgebieden een aanvraag indienen. In principe krijgen de beste wetenschappers met de interessantste ideeën geld om hun plannen uit te voeren, los van het economische nut of de maatschappelijke noodzaak. Voor Nederland werkt het systeem goed: onze bijdrage is al jaren lager dan de opbrengst.

De ERC valt de komende zeven jaar onder de paraplu van Horizon 2020, dat meerdere onderzoeksprogramma’s bundelt. Zo is er bijvoorbeeld nog eens dertig miljard euro beschikbaar voor onderzoek naar zeven ‘societal challenges’, en kunnen innovatieve bedrijven rond de zes miljard euro verdelen.

De bedragen zijn uitgedrukt in percentages van het totale budget voor Horizon 2020. Dat is op basis van het huidige prijsniveau zo’n 77 miljard euro, maar rekening houdend met de inflatie zal er tachtig miljard euro worden uitgegeven.

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)