Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Ik kan het relativeren hoor, maar PSV stroomt wel door mijn aderen"

"Ik kan het relativeren hoor, maar PSV stroomt wel door mijn aderen"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Kremers * Voornamen: Stef Petrus Jacobus * 40 jaar * In het dagelijks leven: hoogleraar preventie van obesitas * Woonplaats: Meerssen * Geboren in Hardinxveld-Giessendam * Burgerlijke staat: gehuwd met Joyce, zoon Wout (9) en Koen (6)

Toen

Hecht Ik ben geboren in Hardinxveld-Giessendam, ergens in Zuid-Holland, maar na drie maanden keerden mijn ouders, Brabanders, terug naar Dommelen. Mijn moeder is huisvrouw en mijn vader was eerst timmerman, later standbouwer, in die hoedanigheid heeft hij de hele wereld over gereisd. Samen met mijn twee jongere broers vormden we een hecht gezin, we deden alles met z’n vijven. Zo was de familie Kremers synoniem met de atletiekvereniging, waar mijn broers en ik sportten, mijn vader trainer was en mijn moeder manusje-van-alles. Ik deed de tienkamp en was meerdere keren kampioen van Zuid-Nederland. Maar ik speelde ook met vriendjes, vaak genoeg kwam ik thuis, kwakte de tas in de keuken, haalde de bal uit de schuur, en weg was ik. Het voelde zeker niet alsof ik aan de ketting lag van het gezin. We doen nog steeds van alles samen. Twee weken geleden zijn we zonder moeder, mannen onder elkaar dus, naar Oostende geweest. Op stap, ouwehoeren en net iets te veel drinken.                Vader Een mensenmens, een grote motivator. Als trainer wist hij niet bijzonder veel van techniek, maar hij kon kinderen bij het hoogspringen echt over de lat praten. Als ik aan die tijd terugdenk, zie ik het beeld van kinderen die letterlijk om zijn nek vlogen. Ik vond het geweldig, zo’n populaire vader. Hij kon mij en mijn broers net zo motiveren, al gebeurde dat vaak onopvallend, een opgestoken duim vanaf de tribune bijvoorbeeld.                 Gedrag Ik kwam eigenlijk naar Maastricht om bewegingswetenschappen te studeren, maar ik vond de opleiding te exact, te droog. Al in het eerste jaar ging mijn voorkeur uit naar gezondheidsvoorlichting. Ik ben gefascineerd door gedrag. Waarom gedragen mensen zich zoals ze doen? Waarom maken ze deze keuzes? Nee, ik vraag me dat niet af bij mezelf. Ik ben niet introspectief, meer een observator, geïnteresseerd in gedrag in het algemeen.

Nu

PSV Wat er op dit moment speelt in mijn leven? Nou, dan moet ik PSV er toch echt even bijhalen. Het gaat niet goed. Afgelopen weekend was ik erbij, 6-2 verloren van Vitesse. Ik krijg het flink ingepeperd van collega’s, ze hebben hier laatst in mijn afwezigheid zelfs mijn e-mailhandtekening gewijzigd, de nederlaag tegen Roda erin verwerkt. Ik heb al 25 jaar een seizoenskaart en ik sta bij elke thuiswedstrijd op de tribune. Samen met mijn ouders en mijn broers trouwens, ja net als vroeger, het is elke twee weken familiereünie. Maar goed, waar waren we… o ja, als het slecht gaat met PSV, dan raakt me dat. In de laudatio vertelde mijn co-promotor en tevens voormalige kamergenoot de volgende anekdote. Ik nam een keer de telefoon op en viel al snel stil. Gevolgd door: ‘Echt waar? Dat meen je niet!’ Mijn co-promotor dacht meteen aan een sterfgeval, iets heel ergs, moeder overleden of zo. Wat bleek? Van Nistelrooy ging weg bij PSV! Ik was volledig de kluts kwijt. Al met al kan ik het wel relativeren hoor, maar toch, die club stroomt door mijn aderen.             Tienkamp In alle atletiek-onderdelen was ik goed maar ik blonk nergens in uit. Een echte tienkamper dus, ook in mijn werk. Op mijn vakgebied, preventie van obesitas, komen meerdere disciplines samen zoals psychologie, communicatiewetenschappen, pedagogie, beleidskunde, methodologie. Ik beheers alles goed, maar zonder uitschieters, en dat zie ik als mijn kracht. Wat ik ook geleerd heb van atletiek, is dat je zelf verantwoordelijk bent, voor zowel overwinningen als nederlagen. En hoe je je voorbereidt op hoogtepunten. Daar valt voor mij ook een college onder, ik probeer er echt iets van te maken, de aandacht vast te houden van studenten, met humor, verwijzing naar de actualiteit, persoonlijke anekdotes.

 

Straks

Hoogleraar In juli ben ik prof geworden en heb natuurlijk ideeën over waar ik met mijn onderzoeksgroep (van de vakgroep gezondheidsbevordering, red.) heen wil. Wat vooral neerkomt op voortbouwen op wat er al is. Voor de leiderschapscursus van Krauthammer hebben mijn collega’s me getypeerd als coöperatief, coachend en enthousiasmerend. Inderdaad, net als mijn vader. Een verbeterpunt: meer delegeren. Ik ben geen controlfreak maar ik wil graag zicht houden op wat er gebeurt. Naarmate een onderzoeksgroep groeit, lukt dat natuurlijk niet meer.                      PR Met doelen of ideaalbeelden ben ik niet bezig. Het hoogleraarschap was ook geen doel, meer een soort vanzelfsprekende volgende stap, ook omdat ik al in het toptalententraject zat. Ik stippel geen koers uit. Aio’s moeten hier een ‘persoonlijk ontwikkelingsplan’ invullen over wat ze de komende vier jaar willen doen aan cursussen en zo. Ik zeg er altijd bij dat ik ze er niet op zal vastpinnen. Het komt zoals het komt. Ik heb nog nooit een aio gehad die het plan precies zo uitvoerde. Ik ben wel ambitieus, maar ik blaas niet hoog van de toren. Als ik mijn persoonlijk record verbeter, om in sporttermen te blijven, dan ben ik tevreden. Zo word je ook als atleet opgevoed: je eigen PR is belangrijker dan je tegenstander. Tienkampers zijn wat dit betreft een bijzonder volkje. Het ging zelfs zo ver dat ik werd gecoacht door mijn directe concurrent. Hij wees me nota bene op de stand van mijn afzetbeen bij het verspringen. Er spreekt een zekere saamhorigheid uit. We willen allemaal het beste uit onszelf halen.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)