Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Over angst én over surfen

Over angst én over surfen

muziek: Every Kingdom

Waar Shannen Jerbouh het niet over wil hebben: een album van The Script. De muziek van deze Ierse rockband draaide ze grijs toen haar liefdesrelatie was stukgelopen. Die had ze eerst willen kiezen, ook omdat de Ieren nogal veel zingen over verbroken relaties, maar om “met zo’n zielig verhaal in het universiteitsblad te komen”, mwah. Wel heel herkenbaar, zegt de derdejaars rechtenstudent, iedereen heeft het weleens meegemaakt.

Niet dus.

The Script is bovendien een band die Jerbouh ontgroeit is. Het is muziek die ze in haar middelbare schooljaren in Geleen heeft leren kennen. Ze was toen danslerares in een fitnesscentrum. “Ik gaf onder andere Zumba-lessen op allerlei soorten muziek, ook latin en hiphop. Mijn smaak is sindsdien flink veranderd, ik ga tegenwoordig naar de betere festivals als Lowlands, Pinkpop en Songbird. Dat laatste was vorige maand in Rotterdam, alleen singersongwriters, muisstil in de zaal.”

Waar ze het wel over wil hebben: de Britse singersongwriter Ben Howard en in het bijzonder zijn debuutalbum Every Kingdom (2011). Label: folk-indie. “Howard schrijft veel over het alledaagse leven, ontmoetingen met mensen, angst, de plaats waar hij is opgegroeid. En over surfen. Hij houdt van surfen en is laatst aan de dood ontsnapt toen hij onder een boom door surfte en iets op zijn kop kreeg, een ananas of een kokosnoot of zoiets. Zijn teksten gaan soms wel ergens over, soms niet. Je herkent er ook de jaargetijden in.”

Wat maakt Howard zo goed? “Tja, lastig, het is de sfeer van de nummers. Ze klinken vaak monotoon, ook door het geluid van de akoestische gitaar. Hij heeft een hele mooie stem, ik hou meer van mannen- dan van vrouwenstemmen. Het is wat mij betreft muziek voor elk moment. Ik draai het als ik vrolijk ben of somber, en ik studeer er ook bij. Ik kan niet lezen met muziek, wel een paper schrijven.”

Howard trad vorig jaar op tijdens Pinkpop, waar ze hem niet heeft gezien. “Mijn vriendinnen uit Geleen hebben de vervelende gewoonte om op Pinkpop te gaan werken. Ik had geen zin om alleen te gaan. Heb hem wel vorig jaar in Paradiso gezien, prachtige plek, heel intiem.”

In deze rubriek vertellen studenten en staf over een muziekstuk dat veel betekenis voor hen heeft

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)