Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Rattengif in cocaïne is geen uitzondering”

“Rattengif in cocaïne is geen uitzondering”

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Lezing over drugs en alcohol

MAASTRICHT. In Amsterdam heeft ongeveer 60 procent van de studenten vaker dan twee keer een XTC-pilletje geslikt, onthulde Folia Magazine onlangs. Maastricht heeft geen harde cijfers over drugsgebruik, maar de studentenpsychologen horen steeds vaker dat er in toenemende mate alcohol en drugs wordt gebruikt. Reden genoeg om er een lezing aan te wijden. Niet om met het vingertje te wijzen, luidt de boodschap, maar om studenten bewust te maken van hun gedrag.

Op een willekeurig drugsforum dropt ene Jochem de volgende vraag.
Ik vraag me af wat nou het slechtste voor je hersenen is, speed, coke of xtc? Ik zie en hoor namelijk de ene keer dat coke veel slechter is, en de andere keer speed. Nu wil ik volgende week ff een keertje lekker wat drugs gebruiken. Ik moet alleen die week daarna flink aan de studie…. Welke drugs kan ik dan het beste gebruiken om nog een beetje redelijk te kunnen studeren? Alvast bedankt, groete.
De een antwoordt speed, een ander coke. Weer een ander vindt dat hij niets moet gebruiken, “amfetamine en studeren is een gevaarlijke combo”. In plaats daarvan raadt hij deze Jochem aan om guarana te halen in de smartshop, een “milde vorm van cafeïne”. 
Iets snuiven of nemen om beter te studeren, om rustig te worden, of om uit je dak te gaan: drugs worden om allerlei redenen gebruikt.
“Wie kent er iemand die drugs gebruikt?” vraagt Heiny Eilkes, hoofd studentenbegeleiding van de Universiteit Maastricht, woensdagavond na afloop van de lezing in het Studentenservicecentrum. De ruim tachtig aanwezige studenten steken hun hand omhoog. Tweede vraag: “Wie denkt dat het niet goed gaat met deze persoon?” Bij meer dan de helft gaat opnieuw de hand in de lucht. Helaas komt de vraag waarop we het liefst een antwoord willen – wie gebruikt er zelf drugs – niet ter sprake. Over de hoeveelheid biertjes die iemand op een donderdagavond naar binnen giet, doet menig student niet moeilijk. Dat mag best gezegd worden, zelfs als het richting de twintig of dertig gaat. Maar drugs is een ander verhaal. Als Observant her en der rondvraagt, wordt het duidelijk dat er genoeg studenten zijn die zo nu en dan een jointje roken of een xtc-pilletje nemen op een feestje. Maar een artikel in de krant? Nee. Zelfs niet anoniem.
Ook bij de studieadviseurs van de faculteiten meldt zich nagenoeg niemand met drugs- en alcoholproblemen. En de enkeling die er wel aanklopt, komt in eerste instantie vanwege een heel andere reden. “Het duurt vaak even voordat het probleem duidelijk wordt”, zegt Miranda van den Boorn, studieadviseur bij cultuur- en maatschappijwetenschappen.  Ook Heiny Eilkes, hoofd studentenbegeleiding, herkent dit. “Als studenten een afspraak hebben met onze psychologen vragen we standaard naar drugs- en alcoholgebruik.” Zij komen er soms na enkele vragen achter dat er wel degelijk sprake is van een verslaving.
De meldingen zijn het topje van de ijsberg. “Er zullen beslist studenten zijn die vanwege drugs- of alcoholproblemen afhaken tijdens het eerste jaar waarvan we het niet eens wisten,” voegt Van den Boorn toe.
 

Ritalin
I am high on Ritalin all day’, postte een aantal maanden geleden een anoniem persoon op de Facebookgroep Maastricht University Confessions. Een aantal ‘likes’ en reacties volgden. Maar wederom: geen reactie op de vraag wie iets meer wilde vertellen over het gebruik van deze alternatieve stimulerende ‘drug’.
Een student van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen, die schrijft voor The Diplomat, het blad van de United Nations Student Association van Maastricht, zocht eveneens voor een eigen artikel wekenlang naar mensen. Tevergeefs.
Ritalin is alleen op doktersvoorschrift te krijgen. Al jaren circuleert het in de studentenwereld als ‘boost’, als oppepper tijdens het studeren. De Rotterdamse Erasmus Universiteit onderzocht vier jaar geleden hoeveel studenten op Nederlandse universiteiten Ritalin gebruiken. De uitkomst: 7 procent.
“Zeker in mijn eerste jaar werd ik regelmatig aangesproken met de vraag of ik mijn Ritalin wilde verkopen. Ze zagen het pakje als ik het uit mijn tas haalde”, zegt een Belgische student van de School of Business and Economics, die juist om deze reden niet met zijn naam in de krant wil. Hij slikt de pillen op doktersadvies. “Maar niet heel regelmatig.” De werkzame stof methylfenidaat is een stimulerend medicijn waar ADHD’ers rustiger van worden. “Ik word stiller, minder spontaan, ik kan me beter concentreren.”  Een pil werkt ongeveer vier uur. “Maar je hebt tijd nodig om eraan te wennen. Bovendien kun je minder goed slapen en nerveus worden.” Volgens deze SBE-student krijgen mensen die geen ADHD hebben, maar wel Ritalin slikken “een drievoudige Red Bull dosis binnen. Maar het motiveert je niet, en het maakt je zeker niet slimmer. Ritalin is eigenlijk een soort amfetamine. De effecten zijn vergelijkbaar met die van coke. Je moet er zonder doktersvoorschrift erg voorzichtig mee omgaan.”

Alcoholroes
Weet je dat cocaïne regelmatig versneden wordt met wasmiddel of rattengif? Dat je GHB kunt maken van ‘wat je onder de gootsteen hebt staan’? Dat een gram cocaïne ongeveer € 50 kost, en dat je hieruit ongeveer twintig porties haalt? Dat je aan speed misschien minder snel verslaafd raakt, maar dat deze drug wel serieuze problemen kan veroorzaken zoals agressie en achterdocht? Joyce van Erp en Herbert Damoiseaux, twee verslavingspreventiemedewerkers van Mondriaan, houden de studenten woensdagavond tijdens de lezing allerlei feiten en fabels voor over drugs en alcohol. Xtc is een pil die onder meer MDMA bevat, een van de meest gebruikte synthetische drugs. Damoiseaux: “Het gevaar is dat je nooit precies weet wat erin zit.” Een student in de zaal kent xtc als de meest veilige drug. “Veilig is het alleen als je de pil laat testen”, luidt het antwoord.
Cocaïne en xtc zijn stimulerende middelen, net als amfetamine (speed). Daarentegen werkt cannabis hallucinerend, en zijn GHB en alcohol verdovend. Aan alle drugs kleven gevaren, zoveel wordt duidelijk. Van Erp benadrukt de verslavende werking van GHB, ook wel bekend als de ‘rapedrug’. “Het brengt je in een positieve alcoholroes, maar je wordt er snel afhankelijk van. Van de GHB afkicken is zwaarder dan van heroïne.”
Vraag aan de zaal: Gebruiken studenten drugs en alcohol op een verantwoorde manier? Nee, klinkt het unaniem. En zonder alcohol geen goed feestje, meent de meerderheid. “Als iedereen straalbezopen is en grappen maakt die ik als nuchtere nergens op vind slaan, wil ik ook dronken zijn”, vertelt een student die af en toe de Bob is.  Sociale druk blijkt een enorme impact te hebben. “Niemand valt graag buiten de groep”, concluderen Damoiseaux en Van Erp.
De norm die de gezondheidsraad aanhoudt, luidt: 1 à 2 consumpties alcohol per dag en niet vaker dan vijf keer per week. Gelach in de zaal. “Het is niet dat ik met opzet heel veel drink, maar het kan gebeuren en het wordt geaccepteerd”, verdedigt een student zijn drinkgedrag. Ook hij heeft wel eens zoveel gedronken, geeft hij toe, dat hij de volgende dag niet meer wist wat er gebeurd was. Laatst zat er nog een Maastrichtse buitenlandse student urenlang met zijn hoofd in een hek bij een bedrijf vast. Zijn verklaring? Hij had te veel gedronken en kon zich niets herinneren.  

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)