Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kippenvel van het Russische volkslied

Kippenvel van het Russische volkslied

Muziek: Tubular Bells

Een paar dagen voor het interview, valt er een e-mail in de bus: “Overigens vind ik het wel lastig om zomaar één nummer of album te noemen, ik ben meer van het soort dat een hele week doet over het invullen van de top 2000-favorieten, omdat er zoveel mooie muziek is.” Inmiddels heeft Hans Savelberg (51), hoofddocent bewegingswetenschappen, de vereiste vijftien nummers geselecteerd, met pijn en moeite. Tot zijn favorieten behoren Worn Down Piano (Mark & Clark Band), Seven days (Sting), Roof Garden (Al Jarreau), Stuck in a Moment (U2) en One Step Beyond (Madness).

En Tubular Bells part one (1973) van Mike Oldfield. “Dat hoorde ik voor het eerst toen ik 13 was en nog steeds vind ik het fantastisch. Op Spotify heb ik een reeks samengesteld met mooie nummers en daarin heeft Tubular Bells een vaste plek. Ik hou van de herhaling die erin zit, die dan steeds weer overgaat in iets nieuws. Iets wat je ook hoort in Canto Ostinato van Simeon ten Holt, de Nederlandse componist die vorig jaar is overleden.”

Voor de Observantrubriek twijfelde Savelberg tussen Tubular Bells en het Russische volkslied. Pardon? “Ja, ik krijg daar kippenvel van, ook omdat er een verhaal aan vast zit. Dat speelt zich af in Inzell, waar ik een paar keer met vrienden ben gaan schaatsen. Daar trainde toen ook een groep Russen. Ze schaatsten heel diep en langzaam, wat moeilijk  is voor het bewaren van je evenwicht. Op die baan hebben we toen het volkslied opgepikt. Wat ik er mooi aan vind, is dat er hoop in door klinkt. Dat hoor je vaker in volksliederen van landen waar een revolutie heeft gewoed, ook in de Marseillaise, van Frankrijk. De vrienden met wie ik in Inzell was, hebben het Russisch volkslied gezongen op mijn promotiefeest, met een eigen tekst.”

Savelberg heeft altijd muziek aan staan, ook op de werkkamer aan de UM. “Ook als ik een ingewikkeld paper aan het lezen ben of zelf moet schrijven. Heb ik altijd gedaan, als tiener al zat ik huiswerk te maken naast het cassettedeck waarmee ik nummers van de top 40 opnam.”

En nu een week lang wakker blijven voor de Top 2000? “Nee, dat ga ik niet doen. Wat voorbijkomt aan muziek, komt voorbij. Ik hoef niet alles per se te horen. Maar het is natuurlijk wel een fijne week om naar de radio te luisteren.”

In deze rubriek vertellen studenten en staf over een muziekstuk dat veel betekenis voor hen heeft

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)