Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Twintigste eeuw gewijzigd

Twintigste eeuw gewijzigd

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Een tweetal tips voor wie met de kerst voor zijn dierbaren of zichzelf nog een cadeau zoekt. Twee boeken die ingrijpende gebeurtenissen uit de geschiedenis van de twintigste eeuw in een ander licht plaatsen.

9 Mei 1940, Downingstreet 10, in de namiddag. Het Engelse kabinet staat voor ingrijpende beslissingen. De Engelsen zijn smadelijk uit Noorwegen verjaagd door de Duitsers. De inval in Frankrijk, België en Nederland staat voor de deur. Minister-president Chamberlain heeft jaren geijverd voor “peace in our time”. Hij moet het veld ruimen. Er zijn twee mogelijke opvolgers. Lord Halifax die met de Duitsers een akkoord wil sluiten en Winston Churchill die van geen vrede wil weten. Halifax wint. Het British Empire verandert in een vazalstaat van het Duitse Rijk. Over dat Engeland schreef C.J. Sansom een spannend, vuistdik boek. Dominion is de titel in het Engels; Mist over Londen in het Nederlands. Het speelt in 1952. Het Duitse Rijk, nog steeds verwikkeld in een continue oorlog met Rusland, vertoont tekenen van zwakte. Hitler is in 1951 overleden. Toch dwingt Duitsland Engeland nog in 1952 ernst te maken met de Endlösung van de Joodse bevolking. Het boek leest voortreffelijk omdat de verwikkelingen goed zijn doordacht. Het is in de eerste plaats een thriller, een briljante What if, geen roman over het leven van de hoofdfiguren.

3 Juni 1924. In een sanatorium sterft na lang lijden aan tuberculose Franz Kafka in de armen van zijn geliefde, Dora Diamant. Met haar heeft hij een jaar samengewoond. De enige keer in zijn leven dat hij een bevredigend persoonlijk leven kent. Michael Kumpfmüller geeft zijn boek daarom de titel: De heerlijkheid van het leven. Het is de geschiedenis van een liefde, van zijn sterven en van twee mensen die niet met elkaar kunnen trouwen. De Kafka uit dit boek is een ander dan de gekwelde, mislukte man die voorheen weinig terecht bracht van zijn persoonlijk leven. Dora is in het boek niet degene die zij later in ballingschap was, een linkse actrice. Bovendien nam de Gestapo in 1935 Dora’s papieren van en over Franz in beslag. Deze mooie roman geeft een visie weer op Kafka’s laatste jaar. Een heerlijk leven waar je dat niet zou verwachten. De inhoud is evenzeer als bij Sansom een What if. Zou een genezen, gelukkig getrouwde Franz Kafka ooit Het Proces hebben gepubliceerd?

Hans Philipsen

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)