Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dies: in optocht door het Mecc

Dies: in optocht door het Mecc

Photographer:Fotograaf: archief Observant

MAASTRICHT. Onder een aantal professoren aan deze universiteit heerst wrevel over de invulling van de viering van de dies natalis, het verjaardagsfeestje van de UM. Die vindt deze keer niet plaats in de St. Janskerk maar in het Mecc, en bovendien wordt de diesrede niet uitgesproken door iemand van academische statuur maar door het afscheidnemende lid van het college van bestuur, André Postema. Door een der professoren, een jurist, wat oneerbiedig omschreven als “in feite een hoge obp’er”.

“Het is heel eenvoudig”, zegt hoogleraar openbare financiën Hans van Mierlo, “de dies is van de professoren, de opening van het academisch jaar is van de hotemetoten en de ambtenaren. Dat moet je niet door elkaar laten lopen. Nu pikken ze ons feestje in. Nee, dat is geen ouderwets standpunt, het hoort een academische plechtigheid te zijn, op deze manier wordt het echt belachelijk.”

Hoogleraar techniek en samenleving Wiebe Bijker: “Dat je iets wilt doen bij het vertrek van Postema begrijp ik, en ik ga er geen actiegroep voor oprichten maar dit moet wel een uitzondering blijven.”

Em. prof. algemene economie Joan Muysken: “Jo Ritzen introduceerde als collegevoorzitter  dat ook bij de opening van het academisch jaar de hoogleraren in toga aankomen. Dat heb ik altijd geweigerd. Dat doe je alleen bij de diesviering, daar hoort een cortège van hoogleraren bij. Postema nu de diesrede laten houden, ik gun hem van alles maar nee, dat kan niet. Het past helaas binnen de trend dat het academisch karakter bij dit soort gelegenheden afkalft. Daar zou het college van decanen voor moeten waken. ”

Dat college is echter van harte akkoord gegaan met het voorstel van rector Luc Soete om Postema te laten spreken en de festiviteiten vanwege de verwachte toeloop in het Mecc te laten plaatsvinden. Soete zelf: “Het ìs een academische zitting, ik zal zelf een, gezien de beschikbare tijd niet al te lang toespraakje houden over vertrouwen in de wetenschap, en we hebben vijf eredoctoraten. Postema krijgt de gelegenheid, na acht jaar bestuur, om zijn inzichten te delen met de universitaire gemeenschap, hij kan zich daar open en kritisch opstellen. Ik vind dat je dit soort dingen pragmatisch moet benaderen.”

Dat het Mecc nu plaats van handeling wordt, is voor sommigen nieuw. Hoogleraar publiekrecht Aalt Willem Heringa: “Goed dat je het zegt, anders had ik me bij de Berg gemeld.”

Dat het cortège deze keer niet vanuit de Minderbroedersberg vertrekt, ligt voor de hand. Maar ook niet vanuit een UM-gebouw in Randwijck. Dat heeft met logistiek en vervoer van de toga’s te maken, meldt het rectoraat.

De professoren gaan dus niet over straat maar lopen in optocht een rondje door het Mecc voordat men de grote auditoriumzaal betreedt. Heringa: “Nee, echt waar? Haha!”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)