Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Light bevat niet ‘niets’

NIP Publicatieprijs

MAASTRICHT. Wie denkt dat light varianten van cola, chips of pindakaas geen kwaad kunnen, heeft het mis. Het lichaam kan er behoorlijk ontregeld door raken. Met haar artikel Pavlov en de zoetstofmythe heeft de Maastrichtse promovendus Karolien van den Akker de publicatieprijs gewonnen van het Nederlands Instituut van Psychologen.

‘Ik koop een light product, daar zitten geen calorieën in, het kan geen kwaad.’ Dat is het beeld dat in onze maatschappij heerst, zegt psycholoog en voedingswetenschapper Karolien van den Akker. “Maar van dat idee moeten we af. We mogen niet zomaar aannemen dat zoetstoffen veilig zijn.” Een stof als aspartaam wordt in verband gebracht met suikerziekte, hart- en vaatziekten en gewichtstoename.

“Al op jonge leeftijd leren we dat een zoete smaak een goede voorspeller is van energie”, zegt Van den Akker. “Als je een slok cola drinkt, bereidt het lichaam zich voor op suiker (het Pavlov-effect). Er wordt insuline afgescheiden die op haar beurt de suiker verwerkt, je krijgt energie. Dit komt door klassieke conditionering en gebeurt onbewust.”
Maar wat als het lichaam wordt gefopt met een kunstmatige zoetstof in plaats van echte suiker? Eén optie, legt Van den Akker uit, is dat het lichaam hoe dan ook die suiker wil, met als gevolg dat je een graai in de koekjesdoos doet en dus meer gaat eten.”

Een andere optie die ze in haar artikel noemt, is dat het lijf leert om te gaan met al dat kunstmatige zoet. “Omdat de reactie op zoet is aangeleerd, is het mogelijk dat die ook weer kan worden afgeleerd. Dus: wie herhaaldelijk lightproducten eet, zal in dat geval op den duur geen of minder insuline aanmaken. En wie geen insuline meer aanmaakt (na het drinken van cola light), heeft daarna ook niet langer trek in koekjes.” Conclusie: lightproducten zijn zo slecht nog niet.

Helaas. Niet helemaal waar, zegt Van den Akker. Ze verwijst naar een Amerikaans onderzoek bij ratten. Die kregen wekenlang een drankje met nepsuiker te drinken en werden op termijn toch obese. “Door die flinke zoetstofinname werd hun lijf behoorlijk ontregeld, want toen ze uiteindelijk echt zoet calorierijk voedsel kregen voorgeschoteld – waar dus suiker in zit en waar je energie van krijgt – bleven ze maar dooreten. Het lichaam ‘registreerde’ die energie dus blijkbaar minder.”

Blijft dat er volgens Van den Akker nog heel wat onderzoek naar zoetstoffen moet komen “voordat we iets zeker weten”.

 

Het winnende artikel staat in het januari-nummer van De Psycholoog. Iedere twee jaar looft de redactie van het vakblad een Publicatieprijs uit (€1200).

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)