Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Boerenzoon uit Hunsel eerste universiteitshoogleraar UM

Boerenzoon uit Hunsel eerste universiteitshoogleraar UM Boerenzoon uit Hunsel eerste universiteitshoogleraar UM

MAASTRICHT. Een boerenzoon uit het Midden-Limburgse Hunsel is vandaag benoemd tot hoogleraar nanobiologie. Prof. Peter Peters is de eerste universiteitshoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Met publicaties in onder andere Nature, Cell en Journal of Biological Chemistry en een Hirsch-index (citatie) van 56 is hij geen onbekende in zijn vakgebied. Ook stond hij aan de wieg van het twee jaar geleden opgerichte NeCEN (Netherlands Centre for Nanoscopy) in Leiden. Verschillende Nederlandse onderzoeksgroepen en bedrijven maken gebruik van de zeer geavanceerde microscopen van NeCEN. De UM zal zich ook aansluiten bij NeCEN.

Peters probeert met zijn werk de geheimen van de menselijke cel te achterhalen. Hij zoekt op nano-niveau naar de oorzaken van ziekten als kanker en tuberculose.

De provincie Limburg juicht de komst van de universiteitshoogleraren toe en zal dit initiatief dat volgens gouverneur Theo Bovens prima past in de Kennis-As, financieel steunen. Vandaar de naam Limburg Chair. Om hoeveel provincie-geld het precies zal gaan, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het college van bestuur de komende jaren vier tot vijf wetenschappelijke toppers als universiteitshoogleraar wil binnenhalen. Dit kunnen zowel wetenschappers van buiten als van binnen de UM zijn, liet collegevoorzitter Martin Paul vandaag tijdens de persconferentie weten.

Peters gaat in Maastricht een Institute of Nanoscopy oprichten en zal zo de natuurwetenschappelijke poot van de UM (Science) en de daarmee verbonden Chemelot-campus versterken. Hij was tot voor kort verbonden als divisieleider celbiologie aan het Nederlands Kankerinstituut - Antoni van Leeuwenhoek en als hoogleraar nanobiologie in Delft.

 

 

 

Lees volgende week het interview met prof. Peter Peters

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)