Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Betalen’ voor tentamentoegang mag niet

MAASTRICHT/NEDERLAND. Universiteiten mogen studenten die zich te laat voor een onderwijsblok of tentamen inschrijven geen boete opleggen, zegt de Onderwijsinspectie. Toch gebeurt het op veel plaatsen. Ook aan de Universiteit Maastricht. Hier betalen laat-inschrijvers 35 euro. Alleen heet het in Maastricht geen boete maar een administration fee.

Een Leidse rechtenstudent moest 225 euro betalen omdat ze zich te laat inschreef voor een aantal toetsen. Volgens universiteitenvereniging VSNU is dat geoorloofd, maar de Onderwijsinspectie laat desgevraagd weten dat faculteiten hun studenten helemaal geen boetes mogen opleggen. Wel mogen ze een inschrijftermijn hanteren waarna studenten niet meer worden toegelaten. Wie zich te laat inschrijft, heeft pech en mag in principe geen tentamen meer doen.

Aan de Universiteit Maastricht betaalt een student die zich te laat inschrijft voor een blok (en zich daarmee automatisch aanmeldt voor de toets) of voor een herkansing 35 euro administratiekosten. De laatkomers kosten immers een hoop extra werk, klinkt het in verschillende faculteiten: onderwijsgroepen opnieuw indelen, soms een extra tutor en onderwijsruimte regelen, extra tafels in de tentamenzaal bestellen, meer toetsen printen.

Afgelopen juni was de hoogte van het bedrag nog onderwerp van discussie in de Maastrichtse universiteitsraad. Het werd toen niet verhoogd. Collegevoorzitter Martin Paul zegde toen toe dat de procedures vereenvoudigd zouden worden “zodat de studenten zich makkelijker op tijd kunnen inschrijven”. Het college van bestuur gaat nu bekijken of de uitspraak van de Onderwijsinspectie gevolgen zou kunnen hebben voor het beleid aan de UM.

Studentenorganisatie ISO noemt de boetes “ridicuul”. In de Tweede Kamer zijn inmiddels vragen gesteld. De meeste partijen vinden het vreemd om studenten boetes op te leggen.

 

Riki Janssen/HOP

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)