Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oud wijf

Oud wijf

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Op vijf januari 2014 ben ik gestopt met roken. Deze datum stond al enkele maanden gepland, dus ik had de nodige mentale voorbereiding getroffen. Ook had ik ‘Quit it Pro’ gedownload. Dat is een app die precies bijhoudt hoeveel geld je bespaart, hoe lang je al niet rookt en wat dit betekent voor je gezondheid. Zo weet ik nu dat ik al 289 sigaretten niet heb gerookt en dat ik voor het geld dat ik daarmee bespaard heb in Ecuador 91 komkommers kan kopen.

Ik had verwacht dat ik het moeilijker zou vinden om te stoppen. Eerder had ik al een paar halfslachtige pogingen gedaan. Maar nu heb ik nog geen sigaret aangeraakt en eigenlijk heb ik er ook niet echt veel behoefte aan. Alleen merk ik dat er geestelijk meer met me aan de hand is, hierbij een klein overzicht:

  • Vorige week  keek ik Pinguins Undercover en barstte ik opeens in tranen uit toen ik zag hoe een babypinguïn uit het ei kroop.
  • Bij mijn moeder thuis heb ik tot half vier ‘s nachts een puzzel van 1000 stukjes gelegd.
  • Ik kreeg opeens een hevige interesse in breien en heb mijn eerste muts gebreid.
  • Sinds tien dagen ontbijt ik met havermout.
  • Ik zat onder een wollen dekentje op de bank met een kop thee naast mijn vriend toen ik zei: “De courgettes zijn in de aanbieding.”

 

‘Roken veroudert uw huid.’ Dit was altijd een van de weinige waarschuwingsteksten waar ik bij stilstond. Ik zag mezelf al over vijftien jaar met schorre stem en een gezicht als een verdroogde appel. Dat hoeft nu niet meer. Quit it Pro bevestigd dit: “You have become a whole lot more attractive, since you quit smoking. You look younger and fresher every day. And your grey face paint is gone...”

Een jonge huid, maar van binnen ben ik een oud wijf geworden. Daar waarschuwt niemand je voor. Nu moet ik mijn leven weer omgooien. Want zoals mijn vriend drie dagen geleden zei terwijl ik met een pannetje hete melk in de weer was: “Ik vind havermout niet echt sexy.”

 

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)