Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Ik bleef altijd ver weg van de spotlights"

"Ik bleef altijd ver weg van de spotlights"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Kuijpers * Voornamen: Chantal Catharina Josephina * 36 jaar * In het dagelijks leven: Projectmanager en coördinator onderzoekssecretariaat bij rechten * Woonplaats: Landgraaf * Geboren in Heerlen * Burgerlijke staat: gehuwd met Mark, zoon Quinn (17 maanden)

Toen

Spotlights Ik kom uit een traditioneel arbeidersgezin in Landgraaf. Vader werkte bij een betonfabriek, was leidinggevende in de buitendienst. Moeder is huisvrouw. Een liefdevol gezin, heel doorsnee. Ik was heel braaf eigenlijk. Nooit gerookt, geen wiet, nooit aan de drank. Ik was bescheiden en timide. Ik had daar toen geen last van, het was ook veilig, ik bleef ver weg van de spotlights. Inmiddels voel ik me veel vrijer. Als ik bezig ben met de organisatie van een congres moet ik met hotels onderhandelen over de prijs, wat er soms stevig aan toe gaat. Dat zou ik vroeger eng gevonden hebben. Ook achteraf kritiek geven, als dingen niet goed zijn gelopen, vind ik geen punt. Het moet ook gebeuren om uiteindelijk de relatie met het hotel goed te houden. Dat geldt evengoed voor naaste collega’s. Liefst met enige humor, niet als een dictator. Als je er niets van zegt, ontstaan later irritaties. Bovendien wordt het een schertsvertoning. Ik heb later weleens gedacht: ‘Was ik als kind maar iets vaker uit de schaduw getreden.’                Medewerkersprijs Het dankwoord bij de Medewerkersprijs (Kuijpers won die begin dit jaar, samen met neurowetenschapper Ali Jahanshahianvar, red.) was natuurlijk ook zo’n spotlight-moment. Het speelde zich af in de mensa, toch zeker voor honderd bezoekers. Ik had het goed voorbereid, wilde iets zinnigs zeggen, meer dan alleen ‘bedankt’. Ik heb toen benadrukt dat de prijs het resultaat is van jarenlange samenwerking met collega’s en dat het hele secretariaat de prijs verdient. Ik was zenuwachtig maar het is me toch gelukt.               Landgraaf Ik ben blij dat ik bij de rechtenfaculteit terecht ben gekomen. Ik moet er niet aan denken dat ik bij een bedrijf in Landgraaf was geëindigd. Dan zou mijn wereld een stuk kleiner zijn gebleven, en zie er dan maar eens uit te komen. Ik hou zeer van de internationale, multiculturele omgeving hier. Ik ben min of meer uit de schoolbanken van de MEAO geplukt. Ze zochten hier een secretaresse. Ik ben begonnen in 1996.               Stijldansen Dat was m’n grote hobby. Latin vooral. Ik was zeer fanatiek, wilde de beste zijn, maar ik deed geen wedstrijden want dan stond je weer te zeer in de schijnwerpers. Mijn man heb ik daar ook mee naartoe gesleept. We hebben elkaar leren kennen in de Peppermill (discotheek in Heerlen, red.). Liefde op het eerste gezicht! Ik was vrij afwachtend maar had wel een duidelijke ‘profielschets’ voor ogen. In ieder geval iemand die eerlijk is, een sparringpartner, iemand die me een spiegel voorhoudt.

 

Nu

Balans werk-privé De afgelopen tijd stond in het teken van een goede balans tussen ouderschap en werk. Dat was niet altijd makkelijk. Zeker niet voor iemand als ik die alles perfect wil doen, ook tijdens mijn ouderschapsverlof toen ik maar drie dagen werkte. Je belandt dan vaak in een tweestrijd: maak ik deze klus nog even af, of ga ik nu naar huis waar dat kleine mannetje op me zit te wachten. En eenmaal thuis zat ik met mijn hoofd op mijn werk. Met alle schuldgevoelens van dien. Ik heb al van collega’s gehoord dat die spagaat er enigszins bijhoort als je kinderen hebt.                Ouderschap Een kind ervaar ik als een enorme verrijking. Ik geniet het meest van die kleine dingen, als ik mezelf of Mark terugzie in Quinn. Tja, een voorbeeld… Hij wil alles zelf ontdekken, net als ik. Als ik iets voordoe, dan doet-ie het niet. Maar een uur later zie ik dat-ie in zijn eentje aan het oefenen is. Hij wil zich eerst zeker voelen en stort zich niet graag in een avontuur waarbij je niet weet waar je uitkomt. Praten, lopen, hij doet het pas zodra hij weet dat hij het kan.                Zekerheid Ik hou van zekerheid... nou ja, het voelt dubbel. Soms moet je ook je grenzen verleggen en iets doen waarvan je niet zeker weet dat je het kunt. Zo’n dankwoord bijvoorbeeld. Of de lunchlezingencyclus voor het ondersteunende personeel, die ik heb opgezet, iets wat de jury van de Medewerkersprijs zeer waardeerde. Bij zo’n initiatief weet je ook niet of het aanslaat. Op m’n werk vind ik avonturieren makkelijker dan thuis. Ik zou nooit met een rugzak op vakantie gaan zonder dat ik weet waar ik de volgende dag slaap. Ik wil dat alles is geregeld. We gaan meestal naar de Middellandse Zee. Ik doe mijn sterrenbeeld ‘kreeft’ eer aan en hou van water, zeilen, een cruise.

 

Straks

Voorbestemd Ik ben begonnen als secretaresse en werk nu ook als projectmanager. Ik denk dat het pad al voor iedereen is uitgestippeld, dat het voorbestemd is. Als iets mislukt, weet je dat het niet voor jou is weggelegd. Ik geloof niet dat iedereen zijn leven in vrijheid vormgeeft.             Schoenen Toen ik bij de rechtenfaculteit begon, ik was negentien, schreef ik me ook bij LOI in voor het Atheneum. Om me op termijn meer te verdiepen in bijvoorbeeld de Engelse taal. Wat me leuk lijkt? Docent Engels op de middelbare school. Maar ook een schoenenzaak openen. Schoenen is een passie van me. Nee nee, ik heb er niet zoveel als Imelda Marcos. Tweeduizend? O, dan kan ik nog even. Wat ik ook nog steeds wil is trouwambtenaar worden. Ik zou het dan belangrijk vinden om een persoonlijk praatje te houden. Leuk om mensen te leren kennen, om te horen wat ze drijft.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)