Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Waarvoor ben je op de vlucht, jongen?”

"Waarvoor ben je op de vlucht, jongen?”

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Huize Broeders en Loeders

Vijf studenten wonen in Huize Broeders en Loeders op Sint-Pieter. In deze aflevering vraagt Thierry zich af wie en wat hij nu eigenlijk is.

Het deed Thierry niet veel, de publicitaire ondergang van zijn huisgenoot Jerry …. Had-ie maar niet zo stom moeten zijn. Een vet interview aan het universiteitsblad over zijn promotieonderzoek waaruit zou blijken dat de gemiddelde liefhebber van Duitse schlagers bovengemiddeld depressief is? Ja hallo, dat haal je de koekoek. Als je al naar die rondhossende inteeltkoppen kijkt bij die schlagerfestivals heb je toch al gegeten en gedronken? Juist wie niet depressief wordt van die muziek zou zich eens na moeten laten kijken, toch? Dat vindt Thierry. Maar het verhaal is nog niet klaar, in de week die volgde verschenen er her en der berichtjes dat Jerry had lopen klooien met zijn gegevens. Een beetje dom, zeker in deze tijd. Dus als Jerry hem in een onbegrijpelijke goede bui op de trap begroet met “Ha, homo!” of “goeiemorrege brave bruinwerker” en hem een vriendschappelijk tikje op de billen geeft, kan hij in allen gemoede antwoorden met “zo, oplichter, zo mini-Stapeltje, hoeveel enquêtes hebben we vandaag weer vervalst?”

 

“Is dat wat je zegt tegen je huisgenoot?” Meneer Lichtvelt draagt een bruin vest en kijkt hem vriendelijk maar vorsend aan. Lichtvelt is een psych van de oude stempel die niet getutoyeerd wil worden. Niet “Ger”. Gewoon meneer Lichtvelt.

Hij vervolgt: “En geeft dat voldoening? ”

Thierry schudt van nee. “Niet echt, maar ik wil iets terugzeggen als hij over dat homogedoe begint.”

“Je wilt terugmeppen”, oppert Lichtvelt.

“Eigenlijk wel ja, want ik ben het strontziek, al die toespelingen. Terwijl ik helemaal geen homo ben.”

“Maar waarom zit je dan hier?”

“Omdat ik…, omdat ik merk dat het me uit mijn evenwicht brengt. En dat ben ik niet gewend. Normaal gesproken kan ik een heleboel aan, maar dit… dit vreet aan me, ik kan me moeilijk concentreren en ik heb .., ja god, u begrijpt me toch wel? U hebt er voor doorgeleerd.” Het klinkt hulpeloos en agressief tegelijk.

Dat ontgaat Lichtvelt niet. ”Praat je er met vrienden over? Of met een vriendin?”

“Ik heb geen vriendin.”

“O? Hoe komt dat denk je?”

“Geen vaste, wel losse scharrels, als ik dat hier zo mag noemen.”

“Nooit een diepgaandere relatie gehad?”

“Doet dat er iets toe?” Het klinkt wrevelig. “Sorry, ik word een beetje moe van al die vragen.”

“En daarom ontwijk je de antwoorden?”

Thierry verstijft, staat op, drentelt naar het raam, naar de deur, gaat weer zitten. Lichtvelt vervolgt: “Het is alsof iets je op de hielen zit, Thierry. Ik zie hier een grote, knappe jongen tegenover me, iemand die dacht het voor elkaar te hebben. Maar dan gebeurt er iets. Dan begint het te schuiven. Alsof je in een lawine terecht bent gekomen terwijl je net nog zo lekker in het zonnetje zat te skiën.  Dus je wilt weg, het raast en dondert over je heen, je wilt eruit. Waarvoor ben je op de vlucht, jongen?”

Lichtvelt leunt naar voren als hij dit zegt, en raakt even zijn knie aan.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)