Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik vind het leuk om deel van een tweeling te zijn"

“Ik vind het leuk om deel van een tweeling te zijn"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Bakens * Voornamen: Maikel Johannes Anna Maria * 24 jaar * In het dagelijks leven: zesdejaars geneeskunde en voorzitter van de Ragweek * Woonplaats: Maastricht * Geboren in Weert * Burgerlijke staat: heeft sinds drie jaar een relatie

Toen

Ambulance Toen ik klein was wilde ik ambulancebroeder worden. Dat leek me spannend; je weet nooit wat je aantreft. Dat is nu als arts nog steeds zo. Ik vind die spanning prettig, net als de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken. Tweelingzus Steffanie, mijn tweelingzus, studeert ook geneeskunde, maar dan in Leuven (België). Ze was hier uitgeloot. Daar is het veel theoretischer. Ik vind het knap hoe zij het doet. We praten er wel eens over, maar niet te veel. In mijn vrije tijd wil ik het niet steeds over geneeskunde hebben. We kunnen goed met elkaar opschieten. Ik vind het leuk om een deel van een tweeling te zijn, gezellig. Maar het is niet zo dat we alles samen doen. We hebben onze eigen vriendengroep, ook al toen we bij elkaar in de klas zaten. Logeren Vroeger gingen Steffanie en ik logeren bij onze halfbroer en zus. Ze zijn veel ouder dan wij, mijn moeder is mijn vaders tweede vrouw. Hij is nu in de zeventig. Dat vond ik nooit raar, voor mij was het normaal. Hij is jong voor zijn leeftijd, zowel in uiterlijk als in gedrag. Loslaten Ik was een makkelijke puber, mijn ouders deden ook nooit moeilijk.  Mijn vader had het natuurlijk allemaal al eens meegemaakt, alle fases al eens gehad. Dat heeft denk ik geholpen. Ze lieten ons vrij en steunden ons bij alles wat we deden. Op kamers Ik hou er niet van om op de bank te zitten. Ik wil iets doen, mensen om me heen hebben. Als ik een film ga kijken val ik in slaap. Ik was bang dat ik veel alleen op de bank zou zitten, toen ik net op kamers ging. Vrienden die ook in Maastricht gingen studeren bleven thuis wonen; het is te bereizen. Nu ben ik heel blij dat ik het gedaan heb. Mijn eerste onderwijsgroep was heel hecht, ik ken een van mijn beste vrienden uit die tijd. Ik heb A-tijd gelopen bij een onafhankelijk dispuut, maar ik had er de tijd niet voor. Uiteindelijk ben ik lid geworden van Saurus en heb ik altijd dingen naast mijn studie gedaan. Activiteitencommissie, barcommissie, studentlid van de faculteitsraad FHML en het Rode Kruis Studentendesk.

 

Nu

Ragweek Met de Ragweek steunen we goede doelen en organiseren we activiteiten voor zowel studenten als Maastrichtenaren. Ik vind het leuk dat we daar als bestuur veel vrijheid in krijgen. En het is goed om iets te doen voor anderen die het minder hebben. Het is heel leerzaam. Ik zorg er als voorzitter voor dat iedereen het naar z’n zin heeft en zijn ei kwijt kan. Maar als het moet trek ik de teugels aan en spreek ik mensen erop aan als iets misgaat. Dat heb ik moeten leren, in het begin vond ik het lastig. Keuze maken Ik ben nu heel erg bezig met wat ik na mijn studie ga doen. Over een half jaar ben ik klaar. Ik twijfel tussen huisartsgeneeskunde of chirurgie. Maar ik denk dat ik eerst wil promoveren en een jaartje ervaring opdoen op de spoedeisende hulp of bij de chirurgie. Bij chirurgie stel je vaak zelf de diagnose en doe je ook de behandeling, dat vind ik leuk. Maar als huisarts leer je je patiënten goed kennen en ben je zelf de manager van je eigen praktijk. Ik hou ervan om duidelijkheid te hebben en dat heb ik nu niet. Dat is wennen voor mij en spannend. Modezaak Ik werk in het weekend bij Meyer&Meyer in Maastricht, een herenmodezaak. Ik ben er toevallig terechtgekomen. Ik bestelde vier jaar geleden giletjes voor het Rode Kruis-bestuur en toen vroegen ze of ik misschien op zoek was naar een baantje. Mijn kledingkast heeft sindsdien een goede opruimbeurt gehad. Vroeger keek ik bij een hemd alleen of het leuk stond van voren, ik had niets met kleren. Nu weet ik veel meer over mode en stijl.

 

Straks

Reizen Afgelopen zomer heb ik een coschap in Kaapstad gelopen en ben ik helemaal verliefd geworden op Zuid-Afrika. Het heeft alles wat ik in een land zoek: schitterende stranden, prachtige bergen en een goed wijngebied. De keerzijde is natuurlijk dat er veel armoede heerst. Maar ik wil heel graag terug, zou er zelfs een tijdje willen wonen. Sowieso wil ik veel van de wereld zien. Dat hoeft niet in een tussenjaar, reizen van een paar weken in de vakanties zijn goed te regelen. Later Ik heb nog geen idee wat ik over tien jaar doe. Alles hangt af van de keuze die ik maak. Ga ik huisartsgeneeskunde doen, dan ben ik over een paar jaar klaar. Wordt het chirurgie en promoveer ik eerst, dan pas over tien. Waar ik woon zal bepaald worden door waar ik een opleidings- of promotieplek kan krijgen. Of ik dan al aan een gezin wil beginnen hangt ook af van mijn werk. Ik weet trouwens nog niet zeker of ik kinderen wil. Ergens lijkt het me heel leuk, maar aan de andere kant: het hoeft niet per se.

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)